S termínem daňového přiznání není letos zapotřebí spěchat

K 1. dubnu uplyne základní termín pro podání přiznání k dani z příjmů, vzhledem k nouzovému stavu je ale mimořádně prodloužen do 3. května. Finanční úřady přesto rozšiřují provozní dobu svých podatelen, některá pracoviště ale zůstávají uzavřena.

Ilustrační foto

Každoroční shon kolem podání daňového přiznání se poplatníkům nevyhne ani letos. Tradiční konec března se kvapem blíží a na finančních úřadech lze již zaznamenat občasné fronty. Ředitel Finančního úřadu pro Karlovarský kraj Čestmír Kubera k tomu dodává: „I v letošních silně omezených podmínkách se snažíme veřejnosti vyjít co nejvíce vstříc. Museli jsme sice oželet každoroční výjezdy do vybraných obcí s naší pomocí, ale již od poloviny února jsme přešli na normální provoz našich podatelen a podle dlouholetých zkušeností se bez dalšího jejich rozšíření neobejdeme právě v dohledné době do konce března, byť to bude pouze u okresních pracovišť. Ta mimookresní bohužel zůstávají nadále zavřena.“ Finanční úřad tak od pondělí 22. března až do 1. dubna přechází do režimu každodenní otvírací doby od 8 do 17 hodin v Chebu, Sokolově a Karlových Varech. Na uzavřených pracovištích v Aši, Mariánských Lázních, Kraslicích a Ostrově lze využít speciálních poštovních schránek provozovaných v budovách tamních městských úřadů.  

Komplikovanosti aktuální doby si je vědomo i samo Ministerstvo financí, proto přistoupilo, podobně jako vloni, k rozvolnění jinak striktního termínu pro podání přiznání k dani z příjmů za rok 2020 až do 3. května v případě odevzdání písemného vyhotovení, nebo až do 1. června, pokud bude podáno elektronicky. V těchto prodloužených lhůtách lze i daň bez dalších sankcí zaplatit. „Elektronická forma podávání nejen přiznání je dlouhodobě preferovaným způsobem. Letos mu napomáhá i nově zavedený portál MOJE DANĚ, který rozšiřuje, ale hlavně zjednodušuje a usnadňuje dostupnost tohoto bezkontaktního nástroje komunikace s Finanční správou.“, říká Kubera.

Karlovarský finanční úřad každoročně vybere přes 50 tisíc přiznání k dani z příjmů fyzických osob a toto číslo meziročně stoupá. K nim se váže kolem 30 tisíc žádostí o vrácení daňových přeplatků, které v naprosté většině tvoří nároky poplatníků, u kterých figuruje jako nosný druh příjmů daň ze závislé činnosti. V Karlovarském kraji bylo v roce 2019 vybráno na dani z příjmů fyzických osob 72 milionů korun, loni pak v důsledku pandemie skončil tento účet v deficitu 37 mil. Kč. U daně z příjmů právnických osob z obdobných příčin tento výnos meziročně klesl ze 1,1 miliardy Kč na 0,8 mld. Kč. Naproti tomu na samostatné dani ze závislé činnosti částka vybraná za rok 2019 ve výši 2,9 miliardy korun vloni vzrostla na téměř 3,1 mld. Kč.  Jako podnikatelskou podporu vyplatil Finanční úřad pro Karlovarský kraj v roce 2020 přes 658 mil. Kč v podobě kompenzačních bonusů, a to oproti 37 tisícům žádostí. Letos zatím došlo ve 28 tisících případech žádostí k výplatě 263 milionů korun.