Přípravy na zápis lázní karlovarského kraje do UNESCO stále pokračují

I přes nepříznivou epidemiologickou situaci v celé Evropě pokračují přípravy evropských lázeňských měst k zápisu na list světového dědictví. Jedenáct představitelů evropských lázeňských měst se proto sešlo na online konferenci. A nechyběli ani naši zástupci.

„V čtvrtek 18. března jsme se alespoň online formou spojili s dalšími starosty lázeňských měst a řešili technické záležitosti nominace Great Spas of Europe (Slavné lázně Evropy) na list světového dědictví UNESCO,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař. Zápis samotný měl proběhnout již v červenci 2020, ale rozhodnutí nakonec padne pravděpodobně o rok později, tedy v červenci 2021. Ale i tak přípravy pokračují. V iniciativě se spojují lázeňská střediska ze sedmi zemí Evropy. „A já jsem hrdý, že nejen Františkovy Lázně, ale i celý lázeňský trojúhelník Karlovarského kraje se dostal do tak elitního seznamu,“ sdělil Kuchař.

Kandidátskými městy v rámci nadnárodní sériové nominace jsou lázeňská města Bad Ems (Německo), Bad Kissingen (Německo), Baden Baden (Německo), Baden b. Wien (Rakousko), Bath (Velká Británie), Františkovy Lázně, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Montecatini Terme (Itálie), Spa (Belgie) a Vichy (Francie).

Těch jedenáct měst se na seznamu neocitlo jen tak. Jedná se o evropsky nejvýznamější lázeňské lokality. „Usilujeme spolu o lepší komunikaci, propojování lázeňských aktivit napříč Evropou, pomoc s marketingem a spoustou dalších otázek v cestovním ruchu. Odborné odhady říkají, že tohle spojení by ekonomice našeho kraje mohlo přinést navíc až nějakých 20 miliard Kč ročně v tržbách. Takže jsem si jistý, že spolu dokážeme víc, než kdyby každý kopal jen sám za sebe,“ upřesnil Jan Kuchař.