Když nemohou návštěvníci do galerie, přijde umění za nimi

Se zajímavým nápadem přišli pracovníci mariánskolázeňského muzea a galerie Goethe. Když nemohou návštěvníci do galerie, přijde umění za nimi. Využili výlohy aktuálně zavřených obchodů a do nich nainstalovali historické fotografie Mariánských Lázní od Františka Fridricha.

Foto: Archiv organizátorů

„Moje dnešní pozvánka nebude do okolních lesů, ale přímo na mariánskolázeňskou Hlavní třídu,“ uvedl ředitel mariánskolázeňského muzea Jaromír Bartoš. „Po domluvě s majiteli obchodů a kaváren na Hlavní třídě jsme pro vás připravili výstavu historických fotografií ve výlohách otevřených i uzavřených obchodů. Korzovat a prohlížet si fotografie s atmosférou zašlých časů můžete od Bar Caffe New York až po Foto-Král, kde najdete celkem 23 výstavních panelů s fotkami Mariánek z let 1869 až 1885,“ upřesnil.

Instalace výstavy proběhla od pondělí 1. března do čtvrtka 4. března. Shlédnout historické fotografie bude možné až do konce března.    

Fotograf František Fridrich byl v 19. století jediným fotografem z Čech, jemuž se podařilo získat mezinárodní věhlas. První snímek Mariánských Lázní vyfotil v roce 1864. Do Mariánských Lázní, Karlových Varů a Teplic se vracel a vytvořil snímky, které zachycovaly architektonický rozvoj těchto míst. Cestoval po Evropě a USA, vzniklé snímky nejenom prodával, ale také vystavoval.