Sokolovští hokejisté darovali krevní plazmu

Hráči hokejového Baníku Sokolov se rozhodli přispět k vylepšení nepříznivé zdravotní situace v Karlovarském kraji. Darovali krevní plazmu, která slouží k výrobě životně důležitých léků a zároveň by se v budoucnu mohli zapojit i do programu dárcovství tzv. rekonvalescentní plazmy, která se používá při léčbě těžkých případů onemocnění covid-19.

Ilustrační foto

Plazmu darovala třetina základního hráčského kádru včetně kapitána Tomáše Rohana i realizační tým s generálním manažerem Davidem Soukupem. Většina z dárců nákazu koronavirem prodělala a po odebrání protilátek by se mohli zapojit i do dárcovství rekonvalescentní plazmy.

„Situace v Karlovarském kraji je hodně špatná, a právě rekonvalescentní plazmy, která pomáhá zlepšovat stav těžce nemocných pacientů, je fatální nedostatek. Většina z nás má navíc s těžkým průběhem nemoci ve svém okolí vlastní zkušenost, proto byla naše ochota pomoci veliká “ uvedl generální manažer Baníku David Soukup.

Odběr plazmy zabere hodinu času a není potřeba žádná rekonvalescence. Hráči proto hned následující den mohou naskočit zpátky na led a do tréninku.

„Přemýšleli jsme, jak pomoci našemu zdravotnictví v současné složité době a darování plazmy nám přišlo jako dobrý nápad, ke kterému se navíc může přidat skoro každý. Chtěli bychom proto touto cestou vyzvat i další dárce, třeba naše fanoušky, aby svou plazmu darovali. Jsme přeci jeden tým, tak pojďme do toho“ dodal kapitán HC Baník Tomáš Rohan.

Plazmu hráči darovali v Dárcovském centru Sokolovské nemocnice, které je v provozu od loňského roku. Darovat rekonvalescentní plazmu je možné nejdříve dva týdny po uzdravení, dále pak další 2-3 měsíce, poté hladina vytvořených protilátek ve většině případů klesá.

„Potřebujeme trvale doplňovat a udržet dárcovskou základnu, potřeba plazmy se stále zvyšuje. Oceňujeme ochotu hráčů Baníku plazmu darovat. Věřím, že se jim u nás bude líbit a budeme se při odběrech vídat pravidelně,“ komentuje MUDr. Zuzana Fialová, primářka Dárcovského centra Sokolov.

Odběr plazmy

Odběr plazmy, tzv. plazmaferéza, trvá zhruba 40 minut a spočívá v odfiltrování tekuté části krve – – plazmy z odebírané krve. Ta se pak vrátí zpět do tělního oběhu. Z krevní plazmy se vyrábí životně důležité léky. Ty se využívají například při léčbě těžkých popálenin, u pacientů s rakovinou, hemofilií a u řady dalších nemocí. Plazmu nelze, stejně jako krev, uměle vyrobit a proto je zásadní dobrovolné dárcovství.

Rekonvalescentní plazma

V průběhu infekce Covid-19 se v těle nemocného vytvářejí specifické protilátky proti viru, který je původcem nemoci (SARS-CoV-2). Tyto protilátky v krvi vyléčené osoby přetrvávají delší dobu po uzdravení. Podání, je jednou z možností, jak nemocné s infekcí covid-19 léčit.