Máte ještě nalepenou dálniční známku? Rychle ji odstraňte

K poslednímu lednu skončila platnost posledních papírových dálničních známek. Policie ČR a Celní správa bude ty nové kontrolovat už jen elektronicky. Přesto je nutné staré dálniční známky z čelního skla automobilu odstranit.

„Systém kontroly elektronických dálničních známek je dvojí. Mobilní a stacionární. V prvním případě jde o přenosné sady do vozidel policie a celníků, ve druhém o kamery na vybraných mýtných branách. Obojí dělá totéž. Snímá SPZ a vyhodnocuje, zda má řidič uhrazen dálniční poplatek či nikoliv,“ vysvětlil Martin Opatrný,  mluvčí s. p. CENDIS, který má elektronické dálniční známky na starosti.

Mobilní sady, tzv. „kufry“ jsou vybaveny tabletem, speciální kamerou a dalším příslušenstvím. Policie má k dispozici 43 těchto sad a Celní správa 15.

Ředitel Služby dopravní policie Policie ČR plk. Jiří Zlý upozorňuje, že „nový systém kontrol elektronických známek znamená pro policisty zjednodušení práce, neboť nebudou odkázání na manuální vkládání registračních známek do databází. V praxi tak bude mnohem jednodušší zjistit vozidlo, které neuhradilo dálniční poplatek a tím i efektivnější postihování řidičů, kteří využívají dálnic bez zaplacení poplatku.“

Celní správa ČR, stejně jako policie, provádí kontroly elektronických dálničních známek kontinuálně již od 1. ledna 2021. „Převzetím kontrolních sad se rozšířily možnosti hlídek i o provádění mobilních kontrol a od 1. února 2021 se již nemusí kontrolní hlídky soustřeďovat na papírové dálniční kupony, neboť jejich platnost byla ukončena,“ uvedla nprap. Ivana Kurková, zástupce tiskové mluvčí Generálního ředitelství cel. 

Policie ČR od 1. ledna řešila celkem 641 přestupků v příkazním řízení v částce 540 600 korun. Celní správa uložila 516 příkazů na místě a celková výše uložených sankcí byla 596 tisíc korun.