Jan Kuchař: Vánoce jsou pro mne časem stráveným s rodinou

Ve vánočním čase jsme požádali o rozhovor starostu Františkových Lázní Jana Kuchaře. Jak prožívá toto sváteční období? Dodržuje nějaké tradiční zvyky? A co by si přál najít pod  vánočním stromem?

Co pro vás znamenají Vánoce?

Vánoce jsou pro mne čas strávený s rodinou. Návštěva příbuzných a známých, bohužel to letos bude trochu jinak. Každopádně se snažím dopřát si pohádky a odpočinek.

Dodržujete nějaké speciální  zvyky a tradice?

Asi vás zklamu, Vánoce mám víc v hlavě a srdci, ale samozřejmě stromeček, dárky, rozsvícený adventní svícen na stole a ani cukroví nesmí chybět. 

Bez čeho si neumíte předvánoční čas představit?

Bez svých dětí. Je to asi tím, že mi příliš brzo odešli mí rodiče a čas s nimi mi nikdo nevrátí, proto si vážím každé takové chvíle, kdy můžu s dětmi být. 

Máte nějaký zvláštní „vánoční“ recept, o který byte se podělil se čtenáři?

Jak jsem říkal, nejsem zrovna dobrý příklad dodržování tradic. Tedy nejím rybu ani salát, dokonce ani čočkou polévku. Od mého dětství se tedy podává hrachová polévka, řízky, vinné klobásy. A já, a dnes už i můj syn, nahrazujeme salát bramborami nebo kaší. Co ale miluji z cukroví, to jsou pracny.

Co byste přál najít pod stromečkem?

Hlavně radost těch obdarovaných. Mám samozřejmě radost z překvapení, na to ale stačí maličkost. 

Pamatujete si na nějaký výrazný vánoční zážitek?

Asi v šesti letech jsem byl šťastný z lyží, které poprvé nebyly po mém starším bráchovi. Druhý den jsem je šel vyzkoušet na kopec. Jely tak skvěle, že jsem dole prorazil ohradu a zamotal se do ostnatého drátu, po vysvobození jsem následnou jízdu už s respektem dobrzdil.

Přeji všem vašim čtenářům krásné Vánoce, které žádný virus nenaruší a v novém roce mnoho štěstí a pevné zdraví.