Film Zemětřesné roje na západě Čech můžete sledovat zdarma jen do neděle

Geofyzikální ústav AV ČR umožnil zájemců zhlédnout zdarma zajímavý film o zemětřesných rojích na západě Čech. Ve snímku, který režíroval Petr Němeček (2016), diváci uvidí jak odborníci sledují a vyhodnocují otřesy země.  Dozvědí se také například to, jak vznikla síť Webnet, jak funguje i co se děje pod zemí Nového Kostela. Sledovat film bude možné jen do neděle 8. listopadu.

Obyvatelé západních Čech se čas od času setkávají s otřesy země. Jedná se o pozůstatky vulkanické činnosti, která se projevuje zemětřesnými roji. K nejsilnějšímu zemětřesení za posledních 100 let došlo v roce 1985 a místní obyvatelé jej mají stále v živé paměti. Od tohoto roku také Geofyzikální ústav AV ČR zemětřesení sleduje pomocí nově vybudované seismické sítě Webnet.

Ing. Jana Doubravová, Ph.D. z Geofyzikálního ústavu AV ČR

„Zemětřesné roje v západních Čechách měříme a sledujeme prostřednictvím seismické sítě Webnet, kterou Geofyzikální ústav Akademie věd začal budovat po zemětřesném roji na přelomu let 1985/86,“ uvedla Ing. Jana Doubravová, Ph.D. z Geofyzikálního ústavu AV ČR. „Seismická síť zahrnuje 25 seismických stanic, které jsou rozmístěny tak, aby vhodně obklopovaly hlavní ohniskovou oblast Nového Kostela u Chebu. Většina stanic je připojená k internetu a naměřená data se okamžitě automaticky zpracovávají. Nejen obyvatelé západních Čech mají možnost sledovat aktuální seismogramy a lokalizace ohnisek zemětřesení na našem webu www.ig.cas.cz či v mobilní aplikaci Seislok,“ doplnila.

Film ke zhlédnutí zde

Natáčení dokumentu se zúčastnil i redaktor Chebského deníku, Jan Buriánek:  „Natáčení bylo zajímavé, i když trvalo jen chvíli. Vedoucí dokumentu chtěl vědět, jak lidé zemětřesení v chebském regionu vnímají,“ sdělil redaktor. „Uvedl jsem tehdy, že na některých místech lidé slyší zvukové efekty, jako dunění, které však na jiných místech slyšet není. Dále jsem mluvil také o tom, jak naši čtenáři, s kterými jsem mluvil, zemětřesení v roce 1985/1986 vnímali. Sám se dosud o zemětřesení a vulkanickou činnost v chebském regionu zajímám, snažil jsem se své pocity a zkušenosti popsat nejvěrněji, jak jsem dokázal,“ dodal redaktor.