Auta rozebíral a po částech prodával. Ta však patřila leasingové společnosti

Muž ze Sokolova rozebíral a prodával tahače návěsů. Potíž byla v tom, že vozidla patřila leasingové společnosti. Společnosti tím způsobil škodu bezmála 550 tisíc korun.

Sokolovští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání sedmačtyřicetiletého muže ze Sokolova, kterého obvinili ze spáchání zločinu zpronevěry.

„Obviněný muž se na začátku února minulého roku stal jednatelem dopravní společnosti ze Sokolovska,“ sdělil policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Tím se měl zároveň zavázat, že bude hradit domluvené měsíční splátky dvou leasingových smluv, které byly uzavřeny ve druhé polovině roku 2018. Předmětem těchto smluv byly tahače návěsů. Muž měl ovšem u každé smlouvy uhradit pouze jednu mimořádnou splátku. Po neplacení domluvených měsíčních splátek se leasingová společnost rozhodla od uzavřené smlouvy odstoupit a muže vyzvala k vrácení vozidel. Ten ovšem na to nereagoval a i přesto, že si byl plně vědom toho, že podle smlouvy jsou vozidla stále majetkem leasingové společnosti, tak s nimi nakládal jako s vlastními. Obviněný měl totiž vozidla od května letošního roku rozebírat a jednotlivé části poté prodávat. Jeden z tahačů měl muž rozebrat částečně a druhý kompletně tak, že z něj zbyl pouze rám. V takovém stavu si měla vozidla převzít v první polovině července letošního roku leasingová společnost,“ doplnil.  

V případě prokázání viny mu hrozí trest odnětí svobody až na osm let, neboť se takového činu dopustili za stavu ohrožení státu nebo za válečného stavu, za živelné pohromy nebo jiné události vážně ohrožující život nebo zdraví lidí, veřejný pořádek nebo majetek.