Mirek Vostrý: Vtip musí mít myšlenku

Výtvarníka, kreslíře a karikaturistu Mirka Vostrého z Chebu není třeba dlouze představovat. Je také organizátorem nejveselejšího festivalu, který se každoročně koná ve Františkových Lázních – Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Akce se letos uskuteční ve dnech 10. až 11. července. Chybět nebude ani jedna z největších galerií pod širým nebem, kde mohou zájemci zhlédnout několik stovek vtipů od stovek autorů z desítek zemí světa.  Výtvarník také sedne v porotě, která bude vybírat ten nejlepší kreslený vtip. V souvislosti s chystanou akcí si Živé Chebsko s Mirkem Vostrým povídalo.

Jaký druh humoru máte nejraději?

Mám rád každý kvalitní humor. Vtip musí mít myšlenku a pokud je autor i výborný výtvarník, tak je to pak plus navíc. Ale co je pro mě u vtipů důležité – aby byly vtipné.

Jaký je váš nejoblíbenější kreslíř?

U mě je už známé, že mým NEJ byl Jiří Winter Neprakta, který mě hodně ovlivnil. Ale dost mě oslovovali i další autoři, například Kerles, Vyčítal, BAPE, Matuška, Born a ukrutně mě fascinoval Kája Saudek. Mám samozřejmě své favority i v tzv. novodobých autorech.

Co vás v poslední době nejvíce rozesmálo?

Vnouček Kubík. Ten mě spolehlivě dokáže rozesmát, i když nemám dobrou náladu.

Co říkáte na dnes velmi oblíbený formát – stand up?

Tomuhle zatím nemůžu nějak přijít na chuť. Několik málo vystoupení mě pobavilo, ale ty bych opravdu spočítal na prstech jedné ruky.

Kde se s vámi mohou čtenáři v nejbližší době setkat?

Tak to bych taky rád věděl. Samozřejmě v červenci na festivalu humoru ve Fr. Lázních a pak pokud mě někdo potká, tak asi jen když jdu nakoupit nebo někam na oběd. Jsem neustále zalezlý u pracovního stolu a kreslím. Nyní ale připravuji jeden velký projekt. Pokud se to povede rozjet, tak mě budete vídat tak často, že vám to bude už protivné.