Výjimky z povinnosti nošení roušek. Nově nemusejí nosit roušky děti do sedmi let v mateřských školkách, umělci a moderátoři

Na základě nového mimořádného opatření, které dnes vydalo Ministerstvo zdravotnictví a schválila vláda, se povinnost nošení roušek již nevztahuje na děti mladší sedmi let v mateřské škole a v dětské skupině, na osoby, jejichž aktuální duševní stav neumožňuje dodržování tohoto zákazu, na vystupující umělce při tvorbě audiovizuálních děl, a také na moderátory a redaktory vystupující v rozhlasových, televizních a dalších pořadech bez hostů.

Foto: Ilustrační

Mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví navazuje na opatření z 9. dubna 2020 s tím, že rozšiřuje dosud platné výjimky z povinnosti nošení roušek, které se týkají dětí do dvou let, osob se závažnými poruchami autistického spektra, osob v uzavřeném vozidle (jsou-li všechny členy společné domácnosti) a řidičů ve veřejné dopravě, kteří jsou sami v uzavřené kabině oddělené od prostoru určeného pro přepravu osob.

Novou výjimkou je pobyt dětí od dvou do sedmi let v mateřské škole a dětské skupině v době, kdy pobývají v prostorech mateřské školy nebo dětské skupiny, a to vnitřních i vnějších. Dále je stanovena výjimka pro osoby s poruchou intelektu, kognitivní poruchou či závažnou alterací duševního stavu, jejichž mentální schopnosti či aktuální duševní stav neumožňují dodržování tohoto zákazu, a to vzhledem k povaze a projevům jejich onemocnění. Tato výjimka zahrnuje i osoby se závažnými poruchami autistického spektra. Další výjimka se pak vztahuje na oprávnění nenosit ochranné prostředky dýchacích cest pro umělce při provádění autorského díla a jiné osoby vystupující v audiovizuálních dílech nebo pořadech. Tuto výjimku však lze uplatnit pouze tehdy, pokud osoba organizující provádění autorského díla nebo natáčení audiovizuálního díla nebo pořadu zajistí splnění nezbytných hygienických opatření.

„Rozšířili jsme výjimky ohledně povinnosti nošení roušek také na vystupující umělce a na moderátory. Ale vše je podmíněno přísným dodržováním stanovených podmínek při natáčení. Dezinfekce je naprostou nutností, stejně tak negativní PCR test u vystupujících umělců,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Pro všechny ostatní, kteří do výjimek nespadají, nadále platí povinnost nosit pokrývku úst a nosu (jako je respirátor, rouška, šátek, šál, či jiné prostředky bránící šíření kapének). „Toto opatření zůstává jedním z důležitých předpokladů zamezení šíření koronaviru na území České republiky. Nejčastějšími cestami, kudy vir vniká do lidského těla, jsou právě sliznice, tedy ústa, nos a také oči. Proto je třeba stále chránit sebe a své okolí používáním ochrany dýchacích cest. Je to to nejmenší, co můžeme udělat,“ doplnil ministr zdravotnictví.

S uvedenými výjimkami se pojí také řada podmínek. Pokud organizátoři požadují po osobě vystupující v rámci audiovizuálních děl, aby při výrobě pořadu vystupovala bez ochranných prostředků dýchacích cest, musí splnit řadu podmínek. Umělec by měl mít negativní test RT-PCR na přítomnost SARS CoV-2, který není starší než 4 dny před zahájením provádění díla nebo natáčení audiovizuálního díla nebo pořadu, a následně vždy alespoň jednou za 14 dnů, pokud provádění díla trvá, místo natáčení by mělo být pravidelně dezinfikováno, dezinfekce by měla být dostupná pro všechny účastníky a mezi účinkujícími a dalšími osobami by měl být dodržen odstup alespoň 2 m (tento odstup nemusí být dodržen mezi účinkujícími umělci).

Cílem mimořádného opatření je používání zábrany proti šíření kapánek od nosiče tohoto onemocnění, tak aby se v největší možné míře zamezilo komunitnímu přenosu onemocnění covid-19. Mimořádné opatření nabývá platnosti dnem jeho vydání.