Policista zachránil ženu, která chtěla skočit z mostu

Když policista Michael Krofta z karlovarského obvodního oddělení nastupoval ve čtvrtek 23. dubna do noční služby, tak ještě netušil, co ho o pár hodin později čeká na Ostrovském mostě v Karlových Varech. Právě tam ho totiž společně s jeho kolegyní těsně před půlnocí poslal operační důstojník s tím, že na betonovém zábradlí sedí žena, která chce spáchat sebevraždu.

„Zastavili jsme přibližně dvacet metrů od ženy, která už měla jednu nohu za zábradlím. Seděla k nám zády, nereagovala a telefonovala s policejním vyjednavačem,“ uvedl Michael Krofta, který se do podobně dramatické situace dostal během necelých čtyř let u policie vůbec poprvé. „Když jsme přijeli na místo, tak jsem nad tím vším hodně přemýšlel. Samozřejmě adrenalin hrál velkou roli, ale dokázal jsem se uklidnit a zachovat chladnou hlavu,“ pokračoval.

Postupně na místo dorazilo několik dalších hlídek. Policisté se s ženou snažili její problém řešit a přimět jí, aby ze zábradlí slezla. Ta na ně ovšem nereagovala. „Žena se na nás občas otočila, ale kromě toho, že řekla, že už žít nechce, tak s námi nespolupracovala,“ pokračoval policista, který v tu dobu již věděl, že musí rychle zareagovat a vydal se ženu zachránit. „Když k nám byla zády a koukala na kolegy na druhé straně, navíc stále telefonovala, tak jsem usoudil, že teď je ten správný moment. Přikrčený jsem se k ní rychle přiblížil, chytil jsem jí rukama okolo trupu a strhnul jí na chodník,“ dodal Michael Krofta.

Žena byla následně ošetřena a poté se podrobila orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s pozitivním výsledkem 1,98 promile. Poté byla převezena do karlovarské nemocnice. „Jsem rád, že tato dramatická událost má šťastný konec. Když jsem se k ženě blížil, tak jsem se bál pouze toho, aby se mě nelekla a neskončila dolů, ale jinak jsem nad její záchranou neváhal. Jsem policista a v těchto

Michaela Krofty ocenil také plk. Mgr. Petr Macháček. „Při podobných situacích často rozhodují vteřiny. Kolega prokázal, že je policista na svém místě a pohotovou reakcí zachránil to nejcennější, lidský život,“ uvedl ředitel krajského ředitelství.

V tomto měsíci je to již podruhé, co policista z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zachránil lidský život. V pátek 17. dubna totiž Jan Bílek z Obvodního oddělení Teplá ve svém volnu vytáhl muže z hořícího automobilu