Sezóna v miniaturparku začala. Návštěvníci už opět obdivují zmenšeniny nejznámějších českých staveb

O uplynulém víkendu byla zahájená sezóna v mariánskolázeňském Parku Boheminium. Návštěvníci si budou moci prohlédnout zmenšeniny těch nejznámějších historických staveb z naší země. Od loňského roku mohou přítomní obdivovat také největší model parku a to zámek Lednice.

„Celou zimu jsme také pracovali na opravách modelů a všechny miniatury jsou v perfektním stavu s novými barvami, všemi funkčními prvky, a především vizuálně zcela bez chyb,“ sdělil Tomáš Slifka z parku Boheminium. Zájemci mohou zhlédnout nejznámější modely českých památek, a to se zacílením na regionální objekty – hrady i zámky z Plzeňska, rozhledny Karlovarského kraje nebo příhraniční statky. Na jednom místě tak lze spatřit například unikátní hrad Karlštejn, rozhlednu Ještěd, mariánskolázeňskou kolonádu, pohádkový zámek Červená Lhota a také ten nejnovější, zámek Lednice.
Park je v sezóně otevřen každý den od 10 do 18 hodin, bez ohledu na počasí, víkend či státní svátek.

Model zámku Lednice. „Jedná se o největší model, který jsme zatím návštěvníkům představili,“ uvedl Tomáš Slifka. „Stavba trvala přes 8 měsíců a na realizaci se podílelo 12 modelářů, umělců a řemeslníků. Celý proces začal jako již tradičně ve věznici v Horním Slavkově, kde vznikl návrh a celý skelet včetně všech detailů. Poté byl model převezen do naší dílny, kde byl opatřen ochranným nátěrem a barvami. Rozměry modelu jsou impozantní, délka včetně skleníku 8,6 m a šířka 5,5 m. Zajímavostí tak je, že se lednický zámek s rozlohou 47,3 m² řadí mezi největší modely staveb na světě. V našem areálu patří mezi největší taháky a jeho výrobou jsme splnili další metu z top České republiky, kam řadíme třeba ještě Pražský hrad, Hlubokou nad Vltavou, Karlštejn, Loket nebo Český Krumlov,“ upřesnil.