Ohlédnutí: Jak probíhala v roce 2018 chebská oslava svobody

Ohlédnutí: Cheb v roce 2018 oslavil 73 let od konce války uctěním u památníků, ale také bitvou na náměstí

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4269302

Už 73 let od konce druhé světové války v Chebu oslavily tisíce lidí. Přišly na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, kam v sobotu dorazily i obrněné vozy a historická vojenská technika. Uskutečnila se zde také komentovaná bitva. Akci organizátoři připravovali několik měsíců a vyšla městskou kasu na 400 tisíc korun.

Chebané si připomněli 74. výročí osvobození

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4269302

Celkem na akci bylo k vidění několik desítek kusů bojové techniky a přibližně stovka vojáků. Po skončení bojů na chebském náměstí si mohli přítomní prohlédnout historickou vojenskou techniku, kde nechyběl například legendární Jeep Willys a Ford GPW (General Purpose Willys), nejen malí návštěvníci pak obdivovali zajímavé obojživelné auto Schwimmwagen. Poté se vojáci přesunuli na Chebský hrad. Po celou neděli si pak mohli zájemci prohlédnout vojenská ležení znepřátelených armád z období 2. světové války.

Pietní akt se uskutečnil nejdříve u památníku 97. pěší divize armády USA v Městských sadech. V doprovodném programu, který začal v 9 hodin, vystoupil i Městský dechový orchestr a mažoretky Základní umělecké školy Jindřicha Jindřicha. Po skončení vzpomínkového setkání v Městských sadech se všichni přesunuli k pomníku v Nižnětagilské ulici a k památníku 1. pěší divize armády USA na takzvané Ypsilonce.