Výtvarník Mirek Vostrý: Na nudu nemám čas

Známý výtvarník Mirek Vostrý z Chebu je nejen autorem kreslených vtipů, ale také ilustrátorem, malířem, pořadatelem nejrůznějších kulturních akcí i nejveselejšího festivalu, který se každoročně koná ve Františkových Lázních – Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Po celou dobu trvání této akce se vždy františkolázeňská Národní třída změní v jednu velkou galerii pod širým nebem, kde mohou zájemci zhlédnout bezmála dva tisíce vtipů od několika stovek autorů z desítek zemí světa. Stejně jako festival, také Mirek Vostrý se může pochlubit několika rekordy, které jsou oficiálně zapsány v knize rekordů.

Vyhlášený nouzový stav však letos značně zkomplikoval pořádání  zmíněného Mezinárodního festivalu kresleného humoru. Termín konání pátého ročníku je tak prozatím nejistý. Nejen o tom si Živé Chebsko s Mirkem Vostrým povídalo.

Jak to vypadá s letošním Mezinárodním festivalem kresleného humoru?

Sám ještě nevím. Z poslední porady pořadatelského týmu vyplynulo, že by se letošní ročník mohl uskutečnit. Nyní je otázkou, jestli stihneme původní termín, tj. 10. a 11. července, nebo zda ho odsuneme na září. Přesně bych to měl vědět v první polovině května.

Fotografie z minulého ročnímu Mezinárodního festivalu kresleného humoru zde

Je v plánu také možné spojení s tradičním zahajováním sezóny?

Zahájení lázeňské sezóny dostalo prozatím nový termín, ale ani ten nebude pravděpodobně možné uskutečnit, a tak zvažujeme, že bychom program otvírání sezóny dali do programu Mezinárodního festivalu kresleného humoru.

Měl jste v plánu i hodně dalších akcí, které se z důvodu nouzového stavu nemohou konat…

Ano, měl jsem domluvené různé akce, kde jsem měl kreslit karikatury, nebo ty, na kterých se pořadatelsky  podílím, ale vše se zrušilo. Aspoň tedy ty, co byly naplánovány do května. To, co je na červen a dál, zatím zůstává, i když s otazníkem. Velkou neznámou této pandémie je čas…

Mirek Vostrý s manželkou Blankou

Máte přichystaný nějaký náhradní program?

Mě, jakožto výtvarníka, se zatím tato krize až tak nedotkla, tedy, až na zrušené akce. Zatím mám pořád co dělat a jsem celkem dost pracovně vytížen. Jsou okamžiky, kdy nevím, co dřív. Do toho mám uzávěrku dalšího čísla humoristického časopisu Tapír, takže se nenudím. Práci mám ještě tak na přibližně dva měsíce. Potřeboval bych, aby se rozeběhl knižní trh, jehož jsem, jako ilustrátor, součástí.

Mirek Vostrý – ukázky ilustrací z omalovánek. Hasiči, Hrady a zámky i leporela o pejscích

Na co se mohou čtenáři těšit? Připravujete nějaké novinky?

Ano, novinky budou. Právě jsem dokončil dvě leporela, smajlíkové pexeso, několik omalovánek a některých ještě dělám a pracuji i na komiksech pro Olomoucký kraj. Jakmile skončí pandemie, tak se rozeběhne vše, co bylo naplánováno. Např. na českorakouské hranici otevřou cyklostezku, která bude poseta naučnými panely, které jsem ilustroval.

Mirek Vostrý – ukázky ilustrací z omalovánek. Hasiči, Hrady a zámky i leporela o pejscích

Mirek Vostrý – ukázky ilustrací z omalovánek. Hasiči, Hrady a zámky i leporela o pejscích