Den pozemního vojska Bahna 2020 se letos neuskuteční

Na základě vyhlášení nouzového stavu vládou České republiky a na základě aktuální epidemiologické situace ve vztahu k onemocnění COVID-19 byl zrušen Den pozemního vojska Bahna 2020. Již 31. ročník se měl konat 20. června v prostoru Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku, v bývalém Vojenském újezdu Brdy. Akci každoročně organizuje Nadace pozemního vojska AČR ve spolupráci s Pozemními silami Armády České republiky.

Autor: podplukovnice Vlastimila Cyprisová

„Nesmírně si vážíme velkého zájmu této každoroční události, ale vzhledem k vážnosti situace nelze uskutečnit letošní ročník v původně plánovaném termínu dne 20. června 2020,“ sdělil člen správní rady Nadace pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii František Koch.

Bahna pravidelně navštěvují desítky tisíc návštěvníků, které nechtějí organizátoři vystavovat riziku možného onemocnění a dalšího šíření COVID-19. „Tato akce se neobejde bez stovek příslušníků útvarů pozemních sil, vojenské techniky a členů klubů vojenské historie, kteří v současné době plní úkoly spojené s ochranou státních hranic České republiky, zabezpečují distribuci životně důležitého materiálu nebo se podílí na zabezpečení chytré karantény,“ vysvětlil velitel Pozemních sil AČR brigádní generál Ladislav Jung.

Protože nelze odhadnout, jak dlouho bude nasazení jednotek trvat, organizátoři se rozhodli přistoupit ke zrušení letošního ročníku.

Bohužel, vzhledem k rozsahu pandemie a předpokládané době trvání opatření nelze očekávat, že by akce mohla být přesunuta na jiný termín tohoto roku. „Zrušení letošního ročníku nás velmi mrzí, nicméně se na vás těšíme v příznivějších podmínkách dne 19. června 2021,“ uzavřel František Koch.

S ohledem na současnou situaci se ruší také Den otevřených dveří Pozemních sil AČR, který se měl uskutečnit poprvé, a to 30. května 2020 v Prostějově.

Autor: podplukovnice Vlastimila Cyprisová