O podporu ze strany kraje projevili včelaři opět velký zájem

Již od roku 2009 Karlovarský kraj podporuje včelaře, kterým přispívá na pořízení základního vybavení a na modernizaci úlů.  Dotační program se každoročně setkává s velkým ohlasem a nejinak tomu bylo i letos. Podáno bylo celkem 141 žádostí o podporu, z nichž 131 bylo doporučeno Radě Karlovarského kraje ke schválení. Včelaři si mezi sebou rozdělí více jak 1,8 milionu korun.

Ilustrační foto: Capri23auto

„Při posuzovaní jednotlivých žádostí jsme zjistili, že v devíti případech nebyla dodržena stanovená pravidla dotačního programu. Včelaři například žádali o podporu opakovaně v minulých čtyřech letech, nesplnili formální podmínky a nedodali povinné přílohy k žádosti, nebo neměli trvalý pobyt na území našeho regionu. V jednom případě pak byla žádost stornována ze strany žadatele. Celkem mezi včelaře rozdělíme 1 829 600 korun. Naší dlouhodobou snahou je, aby tradiční včelařství v Karlovarském kraji nezaniklo a udrželi jsme jej i pro budoucí generace,“ upřesnil radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a energetiky Karel Jakobec.

Příjem elektronických žádostí probíhal od 3. do 16. února. O příspěvek v maximální výši 14 tisíc korun mohli žádat včelaři starší 18 let s trvalým pobytem v Karlovarském kraji. Podmínkou pro poskytnutí dotace, která je vyplácena za účelem stabilizace a zvýšení počtu včelstev, zkvalitnění jejich chovu a zlepšení opylovací služby rostlin, je, že činnost spojená s včelařstvím musí být rovněž prováděna pouze na území našeho regionu. Obdržené finanční prostředky mohou včelaři využít na pořízení základního vybavení, jako jsou nástavkové úly, rámky či voskové a plastové mezistěny, a také na nákup včelstva nebo včelích oddělků.

Zdroj: KÚKK