Hynek Tomm: Poprvé jsem veřejně vystoupil na koncertu Evy Pilarové v Chebu

Zpěvák Hynek Tomm  začínal jako malý kluk se zpěvem ve svém rodném Chebu,  v Praze započal svou profesionální dráhu jako host v pořadech Evy Pilarové, zároveň účinkoval v Hudebním divadle Karlín, v Semaforu nebo v muzikálu Hair. Nazpíval ústřední píseň pro film Kameňák 3. Vloni vyšlo jeho  páté CD a  Nakladatelství Petrklíč vydalo jeho autorskou knihu s názvem – Od banánu ke hvězdám aneb Musíš žít teď!. Koncertuje, vystupuje ve společných pořadech například se Zuzanou Bubílkovou, Josefem Fouskem a mnoha dalšími. Naposledy Hynka  mohli posluchači vidět také u nás v Chebu, kdy měl na náměstí svůj Adventní koncert. Zpěvák vzpomíná na svou největší pěveckou hvězdu a kamarádku Evu Pilarovou. Živému Chebsku se svěřil se svými pocity.

Foto: Hynek Tomm s Evou Pilarovou se přátelili mnoho let. Archiv Hynka Tomma

V sobotu 14. března vaše dlouholetá kolegyně a kamarádka, zpěvačka Eva Pilarová odešla z tohoto světa. Jak jste se o její smrti dozvěděl?

Představte si, že zrovna den před jejích odchodem si píšu s jednou mou kamarádkou, redaktorkou nejmenovaného bulváru a prosím ji, kdyby náhodou mluvila s Evou, jestli by ji vyřídila, že ji mám moc rád a držím ji palce k uzdravení. A druhý den ráno mi  redaktorka píše, tak Hynku už to nevyřídím, Evička nám odešla. Co na to můžu říct, neměl jsem slov, dostalo mě to a hodně. Před dvěma roky odešla moje mamka, teď Eva.  Bolest dvakrát. Jako když odešlo to nejkrásnější období, které jsem v životě zažil. Vděčím Evě za mnoho a vážím si toho. Vzpomínky vím ale že zůstanou..

Je mi moc líto Honzy , jejího manžela, který s ní prožil 35 let.  Jinak představ si, že první naše společné vystoupení se uskutečnilo právě v mém rodném Chebu, vystoupil jsem jako její host. Byl to rok 1989. Na ten den se zapomenout nedá. Plný sál, potlesk, úspěch. Byl jsem šťastný.

A jak jste se k této Velké dámě naší pop, jazzu, Evě Pilarové vůbec dostal ?

S Evou jsme se poznali osobně, když mi bylo 11 let, obdivoval jsem ji už tedy jako malý kluk. Maminka mě v mé vášni ke zpěvačce podporovala, psala omluvenky ve škole a jednou jsem to nevydržel a šel za ní do šatny „Paní Pilarová,“ oslovil jsem ji těsně před jejím nástupem na jeviště, „potřebuji od vás poradit…“ a pustil jsem jí mnou nazpívanou píseň, audio záznam z České televize z Celostátní soutěže v sol.zpěvu , kde jsem tehdy zvítězil .  Eva mě pochválila, řekla, že mám velký talent, což mě vážně hodně povzbudilo, takže jsem se osmělil k ještě drzejší otázce: a nepřijela byste si do Chebu si se mnou zazpívat?“ Eva se usmála,  a se slovy: „Napiš mi a domluvíme se,“ se rozloučila a skutečně přijela! Pak už jsme si nezazpívali společně jen v Chebu, ale později i v dalších městech naší republiky. Stali se z nás přátele, nebylo snad léto, kdy jsem se nepodíval k Evě na chalupu, několikrát mi poradila co a jak ve zpívání zvláště na mé první CD, a s humorem jejím vlastním na mě občas zvolala i synku Hynku. Byly to krásné začátky a já jsem za ně upřímně Evě vděčný. Nikdy pak nezapomenu na den,  kdy mě vyzvala, jestli bych ji nezazpíval v kostele v České Kamenici, při příležitosti její oslavy s Janem Kolomazníkem – 20 let společného manželství. Byla to pro mne velká čest! Nyní kvůli koronaviru byla Evičce věnována zatím jen v televizi sobota, v den kdy odešla. Pro spousty lidí byla a je osobností jako Karel Gott, tak snad to ještě televize napraví.

Vzpomínáte si, kdy jste se viděli či mluvili spolu naposledy?

Poslední tři roky jsme spolu mluvili jen po telefonu, a to jak soukromě tak i veřejně. Eva měla být totiž jako hlavní kmotra se Zdenkem Troškou mé autorské knihy Od banánu ke hvězdám. Kvůli zdraví už tehdy nemohla. Zavolal jsem ji proto rovnou při křtu z pódia, Eva popřála ke knize jen to nej a zároveň řekla, že není všem dnům konec , a že si někdy jindy třeba zazpíváme zas duet. Bohužel , to už jsem se nedočkal.. Vloni jsme společně s Bohušem Matušem a Evou měli účinkovat na festivalu Pornciunkule 2019, Eva opět kvůli zdraví účast zrušila. Takže jsme si jen volali.

Nyní celý svět zažívá krizi kvůli koronaviru. Narušil tento bacil i vaše plány?

Den před tím, než vyhlásili stop kulturním akcím jsem ještě stačil odzpívat na akci k Mezinárodnímu dni žen v Krásném Dvoře. Oslovili mě opět po 2 letech. V Divadle ve Františkových  Lázních jsem měl zpívat sólově  i v duetech s Bohušem Matušem na vyhlášení nejlepších sportovců v regionu, ale pak mi Mirek Sabadin psal, že je to zrušené, což jsem vlastně i očekával a chápu to.  Ještě těsně před nařízením vlády jsem stihl společný koncert s Josefem Fouskem v Lovosicích. Jinak minulý  měsíc jsme začali také natáčet klip na jednu moji novou píseň s názvem Vítr. Ta je ve  stylu pop-rocku, je to svižná a chytlavá melodie, napsal ji Pavel Ryška. Teď tedy budeme čekat co bude dál, cítím to tak, že žít se musí i v této době, ale na druhou stranu ale musíme dělat vše proto, abychom byli zdraví a nepanikařit. Nelze ignorovat to co se děje. Až tohle období skončí, budu kromě koncertu a vystoupení pokračovat dál v natáčení nového CD pro zimní čas. Nechte se překvapit milí přátelé,  přeji Všem zdraví, zdraví,  je to  opravdu to nejcennější co máme.