Františkovy Lázně chystají ekologizaci výtopny. Místní budou mít levnější teplo

Ekologičtější a levnější pro odběratele. Taková má být nejpozději od konce roku 2023 výroba tepla ve Františkových Lázních. Město získalo po více jak tříletém úsilí dotaci na ekologizaci centrálního zdroje vytápění, který je městem 100% vlastněn. Zařadilo se tak po bok šestatřiceti úspěšných uchazečů o dotaci z ČR, navíc šlo o jediný obecní projekt mezi soukromými firmami.

Foto: Archiv města Františkovy Lázně

„Je to pro nás opravdu úspěch a zároveň jistota. Na konci roku 2016 jsme společnosti KG Energo s.r.o. oznámili, že s nimi nebudeme nájemní vztah prodlužovat a ani výtopnu nehodláme nově pronajímat. Tím jsme dali jednoznačně najevo, že se po uplynutí doby nájemního vztahu chceme od 1.1.2021 ujmout opět výroby a dodávky tepla v našem městě.“ potvrdil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař

Dotace získaná ze Státního fondu životního prostředí je ve výši 60 %, což je maximální výše podpory pro ekologizační projekty tohoto typu. Celková cena přestavby tepelného zdroje se předpokládá ve výši  83 milionů korun včetně DPH a měla by zdroj zbavit více jak 90 % emisních zplodin.

„Získat tuto dotaci opravdu nebylo jednoduché. Téměř 25 % bodů, které bylo možné dostat při hodnocení, se týkalo lokality a jejího znečištění. V tom naše lázeňské město nemohlo konkurovat místům jako je třeba Ostrava, Most apod. Bylo tedy jasné, že náš projekt musí být bezchybný a musí získat maximální podporu hodnotitelů za zpracování. Zde bych rád poděkoval všem odborníkům i projektové manažerce, kteří se podíleli na projektovém záměru i studii. Jejich přičiněním vznikl projekt zaručující více jak 90% ekologizaci našeho centrálního tepelného zdroje a bezproblémové splnění zpřísněných emisních norem po roce 2025,“ vysvětlil starosta města.

Projekt díky dotačním prostředkům zajistí nejen udržitelnou cenu tepelné energie, ale i bezpečnou dodávku tepla pro obyvatele i podnikatele města po dobu dalších minimálně 25 let.

Podle dotačních pravidel by měla být ekologizace dokončena do konce roku 2023. Podle Jana Kuchaře by ale mohlo být hotovo dřív.

„Přestavbu výtopny budeme realizovat v průběhu příštího roku, abychom neohrozili zimní sezónu. Také je třeba v letošním roce ukončit nájemní vztah a převzít provoz městskou společností. Dále je nutné získat veškerá povolení včetně stavebního. Počítáme tedy, že plné spuštěním nové technologie bude na zimní sezónou 2021/2022. Díky získané finanční podpoře jsou i velmi pozitivně kalkulovány ceny tepla. Po úspěšné ekologizaci výtopny předpokládáme snížení cen tepla pro odběratele až o 10 %, což je pro všechny příznivá zpráva.“ doplnil Jan Kuchař. 

Město touto přestavbou výtopny odstraní prakticky poslední zdroj znečištění na svém území a má tím pádem nakročeno být jedním z nejčistších měst v republice. To v kombinaci s možným zápisem na seznam světového dědictví UNESCO, který by mohl proběhnout již v létě letošního roku, dává městu velkou konkurenční výhodu v oblasti cestovního ruchu.