Němečtí představitelé garantovali hejtmanovi vstřícnost vůči pendlerům

Krizové opatření vlády od 26. března 2020 zkomplikuje přeshraničním pracovníkům z Karlovarského kraje cestu za prací do Bavorska a Saska. Hejtman Petr Kubis se proto spojil s regionálními představiteli obou spolkových zemí a domluvil se s nimi, že pendlerům pomohou najít ubytování, a případně řešit i situaci jejich rodin.

S hejtmanem jednala regionální prezidentka Horních Frank Heidrun Piwernetz a Regina Kraushaar ze zemského ředitelství v Sasku. „Bavorsko i Sasko mají velký zájem na tom, aby pendleři dále pracovali v Německu, zejména ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proto v co nejkratší době německá strana zformuluje nabídku ubytování a finanční kompenzaci i další možnosti, jak pendlerům a jejich rodinám pomoci. Náš kraj dostane z německé strany v nejbližších hodinách veškeré potřebné údaje a kontakty, o kterých budeme obratem informovat. Pendleři se mohou obrátit i na příslušný německý pracovní úřad, kde jim vysvětlí, za jakých podmínek lze zůstat doma a pobírat část platu,“ uvedl hejtman.

Veškeré informace rovněž Karlovarský kraj postoupí Ústeckému a Libereckému kraji, odkud za prací do Německa směřují další pendleři.