Nepoučitelní trhovci. Celníci opět zajišťovali zboží na tržnicích

Karlovarští celníci při kontrolách na tržnicích v areálu Asia Dragon Bazar v katastru obce Svatý Kříž a Lipový Dvůr v Aši zajistili zboží za téměř 18 milionů korun. Od začátku letošního roku zabránili pracovníci Celního úřadu pro Karlovarský kraj prodeji padělků či napodobenin zboží, jehož prodejem by majitelům ochranných známek vznikla škoda dosahující více než 190 milionů korun.

Foto: Celní úřad pro Karlovarský kraj

„V listopadu proběhlo pět kontrol, při nichž celníci v prostorách před stánky i v nich zajistili  více než 1 000 kusů textilu, kabelek, peněženek, dalšího galanterního zboží a hodinek, jež vykazovaly znaky padělků, čímž by mohlo dojít k porušení práv duševního vlastnictví,“ uvedla Lenka Havelková  zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj. „Stánkaři zboží nabízeli jako originály světoznámých značek, např. Nike, adidas, Calvin Klein, Mammut, GUCCI, Michael Kors, Lacoste, MCM, Armani, Prada, Cartier, Rolex a další, kdy hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by činila více než 14 milionů korun,“ uvedla.

Při třech kontrolách provedených začátkem prosince, které probíhaly u vybraných příhraničních celních úřadů v rámci celorepublikové akce „DUŠIČKA“, zajistili karlovarští celníci stánkařům další zboží, které vykazovalo znaky padělků. „Jednalo se tentokrát o téměř 500 kusů textilu a galanterního zboží, jejichž hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků by dosáhla téměř 4 milionů korun,“ doplnila mluvčí.

Přestože stánkařům hrozí zajištění zboží i peněžité tresty, zboží, které porušuje práva duševního vlastnictví, opakovaně nabízejí. Karlovarští celníci budou v kontrolách tržnic pokračovat i nadále.