Miroslav Stulák vypravil už 2000. autobus

Rekordní 2000. autobus vypravil na divadelní představení do Prahy profesor chebského gymnázia Miroslav Stulák. Od roku 1992 s ním odjelo téměř 100 tisíc lidí. Nejčastěji mířili na představení s komediální tematikou.

Už od roku 1992 vozíte obyvatele Chebska na nejrůznější divadelní představení do Prahy. Do jakého divadla jezdíte nejčastěji?

První autobusové divadelní zájezdy vedly do vinohradského divadla, kde tehdy byli velkým lákadlem pro zájemce především  Jiřina Bohdalová a Viktor Preiss. Přestože v posledních letech do vinohradského divadla často nejezdím, stále je co do počtu dovezených autobusových zájezdů ve statistice na prvním místě, bezmála tři stovky autobusů. V průběhu dosavadních 28 let jsem s diváky navštívil zhruba čtyři desítky pražských divadel. Vedle vinohradského divadla jsem nejčastěji jezdil do divadla Broadway, Hudebního divadla Karlín a divadla Pyramida.

Změnila se během těch let obliba různých žánrů? Na jaká představení jezdili lidé nejčastěji v roce 1992 a jaké mají v oblibě nyní?

Lidé se chtějí především pobavit a tak se od počátku jezdí především na komedie a od poloviny 90. let se těší velké oblibě muzikály. Co do kvality a zájmu ale ty první muzikály v řadě, tj. Jesus Christ Superstar, Drákula, Krysař a Johanka z Arku, už pravděpodobně žádný další z muzikálů nepřekoná. Opravdu velmi rád jsem s lidmi jezdil na komedii Brouk v hlavě, která se hrála před lety ve vinohradském divadle v hlavní roli s Viktorem Preissem. Dopředu jsem věděl, že nikdo z účastníků nebude zklamaný. Byla to jistota.

Je pravda, že mladí mají čím dál menší zájem o divadlo? Nebo jste podobný trend nezaregistroval?  

Lidé, kteří se mnou jezdí za kulturou do Prahy, jsou spíše střední a starší generace. Čeho jsem si ale nemohl nevšimnout, že často, až z 90 %, jsou to zpravidla ženy. Mužskému pokolení se cestovat moc nechce, často vyprovodí manželku k autobusu, zamávají a pak mají skoro celý den „volno“.

Pořádání takového zájezdu určitě není otázka pěti minut. Co musíte všechno pro lidi připravit, když se odhodláte takový zájezd vypravit? 

V prvních letech jsem získával zájemce o divadelní zájezdy především s pomocí telefonátů v odpoledních a spíše večerních hodinách. V posledních letech se snažím jít s dobou a nabídky posílám prostřednictvím internetu, plánované termíny divadelních zájezdů tak obdrží stovky lidí během několika okamžiků. Protože s lidmi na představení jezdím v autobusu, mohu jim nabídku prezentovat i osobně. Prakticky vždy pak ještě lidem v divadle popřeji příjemný zážitek a po představení na ně čekám před divadlem. Snažím se, aby měli pocit, že jsem stále s nimi.

Podle čeho vybíráte jednotlivá představení?

U činoherních představení dám hodně na mínění a informace od uvaděček, z nichž mnohé už řadu let znám a vím, že jsou opravdové znalkyně. Důležité je také samozřejmě herecké obsazení, kdy v minulosti nejvíce lákaly např. Jiřina Bohdalová s Jiřinou Jiráskovou nebo Viktor Preiss, z mladších především Ondřej Vetchý a Martin Dejdar. Webové stránky zatím nemám, spoléhám spíše na osobní jednání, e-mailovou nabídku a „šuškandu“. Lidé mne často vyhledávají sami.

Kolik představení za rok a autobusem absolvujete? 

Nejplodnější byla léta 2000 až 2005, kdy jsem měl o víkendech zpravidla 10 až 12 autobusů měsíčně, nyní je to zhruba polovina.

Právě vypravujete 2000. autobus. Jaké máte pocity? A jak tento úspěch vnímáte? Plánujete do budoucna nějaké novinky?

Přiznávám, že mne to velmi těší. Odvézt do Prahy za kulturou téměř 100 000 osob, to se každému nepoštěstí. Rád organizuji smysluplné akce a těší mne spokojenost účastníků mnou organizovaných akcí.  Díky divadelním zájezdům poznávám stále nové a nové tváře a v Praze mám možnost potkávat se s populárními osobnostmi z umělecké branže. Rád bych ještě pár roků vydržel. Jsem si vědom toho, že až přestanu, tak nástupce pravděpodobně žádný nebude. Nevím o nikom, kdo by podobné pravidelné divadelní zájezdy v podobném rozsahu v České republice organizoval. 

Text a foto: VID