Chebská porodnice: Nové prostory, nové vybavení a více komfortu

Před nedávnem zahájila provoz chebská porodnice v novém pavilonu A. Na maminky zde čeká nejen komfort na celkem sedmi pokojích, ale také řada novinek. Tatínkové mohou být například přítomni nejen u samotného porodu, ale již od příjmu maminky na porodní sál a po celou dobu hospitalizace na  samostatném, rodinném, nadstandardním pokoji. Porodnice také umožňuje plnění porodních plánů maminkám, ale vždy s ohledem na bezpečnost jejich i dětí.

Jaký je rozdíl mezi novým a starým oddělením? „Rozdíl je obrovský, tady máme vše nové,“ uvedla vrchní sestra Václava Šnaidlerová. „Důležité je pro maminky například to, že každý ze sedmi pokojů má již  své sociální zařízení. Máme zde jeden nadstandardní pokoj. Další je pro ty, které jsou po operaci, a jeden pro maminky, které mají rizikové těhotenství,“ popsala. Další pokoje jsou maximálně dvojlůžkové, jeden pak trojlůžkový. Pokoje lze však variabilně upravovat. „Pokud je to možné, a provoz oddělení to dovolí, můžeme flexibilně udělat z běžného pokoje rodinný pokoj, to znamená, že může být rodina po celou dobu hospitalizace maminky spolu,“ upřesnila vrchní sestra.

Nadstandardní pokoj-archiv oddělení

Kromě vlastního sociálního zázemí je v nových prostorách samozřejmostí třeba i televize na každém pokoji i v jídelně. 

Na porodních boxech, které jsou v nemocnici dva, pak na rodičky čekají variabilní porodní lůžka, která umožňují rodit v různých polohách, ale třeba i vířivé vany s hudbou, které v první době porodní pomáhají od bolestí. Porodnice nabízí i aromaterapii, masáže beder či Entonox. Jsou zde také vyhřívaná novorozenecká lůžka, kde se po porodu a bondingu ošetřují novorozenci. „A co je velmi důležité, vaše miminko je stále s vámi,“ podotýká vrchní sestra.

Vrchní sestra  Václava Šnaidlerová a primář gynekologicko-porodnického oddělení Jozef Bobrík

V chebské porodnici vedou porody přirozenými způsoby, během kterých dochází k minimu zásahů do celého procesu zrození. Jak ale lékaři upozorňují, nejdůležitější je zdraví. „Vždy jde především o bezpečnost matek a jejich dětí, “ podotkl primář gynekologicko-porodnického oddělení Jozef Bobrík. „Pokud jde však o akceptovatelné požadavky, snažíme se rodičkám vyjít vždy vstříc.“

Recepce porodního sálu-Staniční sestra Lenka Hengeričová a porodní asistentka Nikola Taitlová

Běžná doba hospitalizace po porodu bývá tři dny, ale některé maminky mají zájem o takzvané ambulantní porody.  Jak se k téhle otázce v chebské porodnici staví? „Také jsme měli již pár případů a v zásadě s tím nemáme problém.  Jsme schopni vše zajistit za určitých podmínek, a to pokud se rodička domluví s pediatrem na propuštění novorozence. Pokud se porod zvládne, nenastanou žádné komplikace, rodičky odcházejí třeba po dvanácti hodinách domů. Ve většině případů to ale nejsou prvorodičky, jsou to ženy, které už rodily a zvládají péči o novorozence,“ doplnil pan primář.

Porodní box s kulatou vířivou vanou

Je možné zvolit si v chebské porodnici lékaře? 

„Jestliže si rodička přeje změnit porodníka, je možné se domluvit s druhým sloužícím lékařem. Jistě, pokud to situace na oddělení dovolí,“ odpověděl pan primář. 

A kromě jiného, chebská porodnice, každý měsíc pořádá své „KUK NA SVĚT, tak se přijďte podívat na oddělení a popovídat o příchodu Vašeho miminka.