Milan Houšek: Psaní je můj koníček a dá se říci, že i droga

Jedním z autorů, kteří se letos představí s novinkou na Literárních Františkových Lázních, je novinář Milan Hloušek. Pro přítomné si připravil novinkou, kterou bude křest elektronické kriminální povídky. Akce se uskuteční v sobotu 19. listopadu v happeningovém vlaku. Autor několika knih, povídek a básní je známý nejen v našem regionu také tím, že je organizátorem například potravinové sbírky.

Foto: Archiv Milana Hlouška

O tom, na jakém projektu spisovatel pracuje, kde čerpá inspiraci nebo například i o tom, jestli se v dnešní době dá psaním literatury uživit, si s námi Milan Hloušek povídal.

Představil byste nám vaši povídku?

Povídka nese název Dopis v Dallasu a vyjde 20. října v elektronickém časopise Sententias v nakladatelství Talent Pro Art a k dostání bude přes internetové knihkupectví Kosmas. Jedná se o lehce špionážní příběh odehrávající se v New Yorku a Washingtonu. Zápletka je jednoduchá. Na černém trhu se objeví dopis údajně psaný L. H. Oswaldem ze dne, kdy byl zavražděn americký prezident J. F. Kennedy. Tím se roztočí vír nečekaných událostí a strhává každého, kdo se k dopisu přiblíží. Více neprozradím, čtenář se musí sám dozvědět, jak tahle thriller dopadne.

Jak dlouho jste na povídce pracoval?

Nebylo to dlouhé psaní. Spíše jsem ale od příběhu odskakoval a pak se zase vracel, protože jsem na tvorbu neměl moc času. Takže jsem to skládal pár měsíců.

Kde čerpáte inspiraci?

V případě povídky Dopis z Dallasu jsem se nechal inspirovat návštěvou USA, konkrétně New Yorku a Washingtonu. Právě tam jsem příběh zasadil. Ano, už jsem to udělal jednou. Při psaní posledního románu Andělé usínají v New Yorku. Ale to nestačilo. Přetlak nápadů mě donutil, abych se do Ameriky v myšlenkách ještě na krátko vrátil a zkusil si napsat akční povídku z kriminálního prostředí.

Foto: Archiv Milana Hlouška

Může se spisovatel v dnešní době uživit psaním knih?

(smích) Ano, ale není to můj případ. Já se psaním knih bavím. Je to můj koníček a dá se říci, že i droga. Jak nepíšu, mám v hlavě pnutí a nutkání vrhnout to všechno na papír. Jakmile pak sednu ke klávesnici, musím psát a psát. Dokud není hotovo, nemohu se od tématu odtrhnout. Postavy se mi zabydlí v mysli a já s nimi musím dojít až do konce příběhu. Nakonec se s nimi rozloučím a už nemám potřebu je někdy potkat. Takže, tohle je můj tvůrčí proces, který mě sice neživí, ale zato děsně baví.

Kdy proběhne křest? Bude se křtít elektronická podoba knihy?

Uvědomuji si, že je to celkem neobvyklé, křtít povídku a ještě k tomu, když vyjde v elektronickém časopise. Jenomže pokrok člověk nezastaví. A taky si říkám, že autor by měl zkusit všelijaké možnosti, jak dostat tvorbu ke čtenářům. Na klasickou papírovou knihu jsem ale rozhodně nezanevřel. Té budu věrný do konce svých dnů. Co se týče samotného křtu, tak ten by se měl odehrát v sobotu 19. listopadu v Happeningovém vlaku, který pojede z Františkových Lázní do Hofu. Akce je součástí festivalu Literární Františkovy Lázně.

Mohou se čtenáři těšit na další román?

Román jsem se rozhodl na nějakou dobu opustit. Nyní se věnuji psaní povídek a básnění. V příštím roce bych rád vydal sbírku básní a věnoval ji všem, kdo milují poezii. Za horizont roku 2020 ale v tuto chvíli nevidím. Třeba tam potkám příběh, z něhož vzejde další román. Třeba taky ne.