Víte, jak je to s čerpáním otcovské dovolené?

Otcovská dovolená je nepřesný termín – jedná se o „dávku otcovské poporodní péče“, která je zkráceně označována jako „otcovská“. Jde o finanční dávku vyplácenou z nemocenského pojištění, podobně jako např. peněžitá pomoc v mateřství (PPM). Zavedena je od 1. února 2018 novelou zákona o nemocenském pojištění. Dávka se poskytuje maximálně 1 týden (7 kalendářních dnů) v období šesti týdnů ode dne narození dítěte; nelze ji ale čerpat po jednotlivých dnech. Je vyplácena na základě žádosti předané České správě sociálního zabezpečení. Základní podmínkou nároku na otcovskou je účast na nemocenském pojištění, tedy např. trvání zaměstnání, kde je z příjmu odváděno pojistné na sociální zabezpečení.

Zákon o veřejném zdravotním pojištění ani zákon o pojistném na veřejné zdravotní pojištění pojem „otcovská“ nezná a v důsledku zavedení této dávky nedochází k žádným změnám ohledně placení pojistného na zdravotní pojištění. Dávka jako taková nezakládá nárok zařazení do kategorie pojištěnců, za které platí pojistné na zdravotní pojištění stát, a pobírání otcovské se pojišťovně nehlásí.

Osoby zaměstnané si ale v souvislosti s dávkou otcovské poporodní péče mají v zaměstnání požádat o rodičovskou dovolenou. Stanou se pak „státními pojištěnci“. Sami se o nic dalšího starat nemusí – rodičovskou dovolenou zaměstnavatel nahlásí zdravotní pojišťovně prostřednictvím Hromadného oznámení zaměstnavatele (HOZ). Nástup zaměstnance na rodičovskou dovolenou bude hlášen kódem „M“, ukončení rodičovské dovolené kódem „U“. V kalendářním měsíci, kdy čerpá rodičovskou dovolenou, pak pro daného zaměstnance neplatí povinnost dodržet minimální vyměřovací základ, protože je osobou, za kterou hradí pojistné na zdravotní pojištění i stát. Vyměřovací základ se u něj sníží na poměrnou část.

Pokud by zaměstnanec nepožádal o rodičovskou dovolenou (měl by klasickou dovolenou, neplacené volno apod.), pak musí být dodržen minimální vyměřovací základ.

Nárok na otcovskou mají i osoby samostatně výdělečně činné, pokud splní podmínku dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ aspoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou. Zákon o nemocenském pojištění jim dále stanoví podmínku, že nesmí v době pobírání této dávky osobně vykonávat samostatnou výdělečnou činnost. Co se týká zdravotního pojištění, nemá u OSVČ skutečnost pobírání otcovské žádný vliv na platbu záloh na pojistné a nezohledňuje se ani v ročním přehledu OSVČ.