Inspiraci k blížícím se Velikonocům načerpají návštěvníci v muzeu

Velikonoční jarmark v chebském muzeu opět nabídne pestrý program. Návštěvníci budou moci načerpat inspiraci a nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům. Brána muzea se otevře v sobotu 13 dubna od 10 do 16 hodin.

Jarmark se bude konat již tradičně v prostorách muzejní expozice. Kvůli probíhající rekonstrukci bude sice o něco menší, ale návštěvníci nebudou ošizeni o nic zásadního, na co jsou z minulých let zvyklí. Jako každoročně, jsou i letos připravena početná zastavení věnovaná tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě. Prodejní jarmark doplní také bohatý doprovodný program.

Na návštěvníky budou opět čekat početná zastavení věnovaná tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě. K těm nejpřitažlivějším budou zcela určitě patřit ty, které dají nahlédnout přímo pod šikovné ruce tvůrců. Všechny návštěvníky zcela jistě potěší řada řemeslných ukázek, které si budou v mnoha případech moci také sami vyzkoušet: paličkování, rozmanité výzdobné techniky pro velikonoční vajíčka, pletení pomlázek a košíků, tradiční předení na kolovratu. Chybět nebudou ani ukázky oblíbených technik, které pracují s papírem. Se svými výrobky pro jarní a velikonoční výzdobu se jako tradičně představí studenti Střední integrované školy v Chebu. Nebude chybět oblíbená velká perníkářská dílna. Děti si pohrají s výzdobou velikonočních vajíček.

V průběhu dne bude na všechny v Muzeu Cheb čekat i bohatý doprovodný program. V programu velikonočního jarmarku nebudou chybět oblíbená vystoupení dětských souborů ze základních a z mateřských škol. Návštěvníci se mohou těšit na děti z tanečně pohybového kroužku Sluníčko z mateřské školy v ulici Osvobození a pěvecký soubor Koťata z 5. ZŠ v Chebu. Odpoledne se představí v pořadu velikonoční pověst žáci literárně dramatického a pěveckého oddělení chebské Lidušky. S pásmem povídání a písniček nazvaným Od masopustu k Velikonocům přijde chebská divadelní skupina Čaplíni.

I v letošním roce se Cheb prostřednictvím Velikonočního jarmarku v muzeu připojí k Velikonoční cestě Durynsko – Sasko – Čechy. V jejím rámci bude možné shlédnout malou výstavu věnovanou fenoménu velikonočních kraslic v českém prostředí. Pro její přípravu se Muzeum Cheb spojilo s Turistickým informačním centrem. V jeho prostorách bude výstava přístupná od 13. do 28. dubna vystaveno zde bude mimo jiné 10 malovaných pštrosích vajec z Berga / Elsteru. Jejich autory budou moci návštěvníci vidět při jejich výzdobě v sobotu 13. dubna při v prostorách velikonočního jarmarku. Vystavena bude i velikonoční koruna z Erga /Elsteru, kterou město Cheb obdrželo od organizátorů Velikonoční cesty ze sdružení Thükop z Berga/Elsteru v loňském roce.