V chebské Svobodě si návštěvníci prohlédli i wargamingové modely

Chebské Kulturní centrum Svoboda nabídlo zajímavou podívanou. V sobotu 17. listopadu se zaplnilo modeláři nejen z regionu na akci Cheb Model Show. A že bylo na co se dívat. Více než dvě stovky zmenšenin obdivovali nejen ti nejmenší. Na soutěžní výstavě byly k vidění také dioramatické modely. Jedním z vystavovatelů byl Daniel Franček, se kterým si Živé Chebsko povídalo.V chebské Svobodě si návštěvníci prohlédli i wargamingové modely

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4868882

Kromě modelů letadel, aut, lodí mohli návštěvníci vidět také figurální modely. Představil byste je našim čtenářům?

Na Cheb Model Show vystavuji diodramatický model s názvem: Expediční sbor Vznešených Elfů. Modely ze hry Warhammer the fantasy battles. Rovněž figurální modely pochází z této hry, případně její sci-fi  varianty: Warhammer 40 000.

Téhle tématice se moc lidí nevěnuje, jedná se o novinku?

Nemohu úplně souhlasit, Česká warhammer komunita – na to, jak jsme malá země – je relativně veliká. Wargaming (válečné hry s miniaturami) má dvě oblasti, herní a tu modelářskou. Neznám moc lidí z „oboru“, kteří by své herní modely přihlásili i na modelářskou soutěž. V tomto směru asi budu s kolegou z klubu, co je tu dnes se mnou, průkopníkem. Přeci jen jsou určité rozdíly mezi modelem na hraní válečných her a třeba modelem tanku na výstavu. O novinku se nejedná, obě hry vznikly před 35 lety a k nám do Čech se dostaly po revoluci v roce 1989. Do širšího povědomí se dostávají až v posledních letech. Já osobně se tomuto hobby věnuji cca šest let.

Kde všude se mohou zájemci se stejnou tvorbou setkat?

Hlavně velká města, Plzeň, Praha nebo Brno. Ale i v menších městech se najdou hráči wargamingových her nejen warhammeru. Jde jen o to najít, hlavně přes internet, stejně nadšené lidi, pak už to jde většinou samo… Příkladem může být právě Karlovarský Kraj. Před šesti lety, kdy jsem s tímto koníčkem začínal, jsem o nikom místním nevěděl, až po pátrání na internetu jsem našel lidi z okolí a postupně se přes přátele přidávali další.

Dají se modely koupit stejně tak jako ostatní modelářské modely?

Ano dají, nejsou tak běžné rozšířené jako modely letadel a další techniky, ale existují u nás e-shopy a kamenné obchody s touto tématikou.

V chebské Svobodě si návštěvníci prohlédli i wargamingové modelyVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4868882

Kolik stojí průměrný model – scéna?

Je to různé, můžete dát za model 300 korun nebo i několik tisíc. Armáda na hraní vyjde v řádu tisíců i více, záleží na tom, co a odkud nakupujete. Dá se i ušetřit koupí modelů z druhé ruky, odbarvit je a znovu namalovat dle vašeho přání. Doporučuji se na to dívat i jako na investici, modely po několika letech získávají sběratelskou hodnotu a případný prodej je pak za zajímavé částky.

Jaká jsou kritéria na soutěžích v této disciplíně?

Upřímně řečeno netuším, jsem na takovéto modelářské akci poprvé. Na herních turnajích je také hodnocena modelářská a malovací práce. Tam se modely hodnotí podle použitých malovacích technik, míry zpracování detailů, případných úprav (konverzí) originálních modelů, atd…

Daniel Franček je z „Wargamingového“ klubu, který se před nedávnem jmenoval Valkyria. Jsou volným sdružením přátel, kteří hrají válečné hry, modelaří a zároveň propagují i sportovní stránku našeho koníčku.

V chebské Svobodě si návštěvníci prohlédli i wargamingové modelyVíce fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4868882