Slavnostní koncert zahájí abonentní sezónu Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně

Do nové sezóny vstupuje Západočeský symfonický orchestr slavnostním zahajovacím koncertem.  Dirigovat bude Radek Baborák, který je také hráčem na lesní roh a je považovaný za nejlepšího současného hornistu na světě. Na programu bude v pátek 7. září Sinfonietta Leoše Janáčka a Koncertantní symfonie pro čtyři dechové nástroje Es dur od W. A. Mozarta, ve které se jako sólisté představí Lukáš Pavlíček (hoboj), Lukáš Dittrich (klarinet), Milan Muzikář (fagot) a Mikuláš Koska (lesníroh).Orchestr Mariánské Lázně koncert

Abonentní sezóna západočeských symfoniků je letos pojmenovaná „Hvězdy na dlani“. Základní řada zahrnuje 12 symfonických koncertů, na nichž orchestr uvede nejen velká symfonická díla, ale také představí v Mariánských Lázních opravdové hvězdy, jako jsou např. houslový virtuóz Ivan Ženatý, flétnistka Jana Vildová, kontratenorista Jan Mikušek, houslistka Hana Hložková, Pražský žesťový soubor, světově uznávaná violistka Jitka Hosprová, italský houslista Maurizo Sciaretta,klavírista Radim Vojíř, violoncellista Daniel Petrásek, pěvci Eliška Weissová a Aleš Briscein a další sólisté a dirigenti.

Koncerty orchestru se konají tradičně v koncertním „Mramorovém“ sále společenského domu Casino v Mariánských Lázních. A to včetně řady komorních koncertů, která je v letošním roce novinkou. V rámci těchto večerů uvede ZSO takové souboryjako Martinů Ensemble, Ančerlovo kvarteto a akordeonistu Aliaksandra Yasinského, ale také třeba klavírní legendu Ivana Klánského, jazzového trumpetistu Laca Decziho a Celula New York nebo Trio Jadin s hornistou Radkem Baborákem.

Nejstarší český symfonický orchestr v rámci abonentních koncertů uvede také Smetanovu Mou vlast, na koncertě k 100. výročí republiky, 26. října.

Na konci sezóny (16. června) se pak již nyní mohou posluchači těšit na koncert se světoznámým tenoristou Štefanem Margitou.