Investoři představí plány na špičkovou rehabilitační kliniku

Už za dva roky by ve Františkových Lázních měla stát nová rehabilitační klinika. Toto špičkové pracoviště, ve kterém budou lékaři pracovat pod záštitou předních českých odborníků, přijedou do Františkových Lázní představit samotní investoři. Stane se tak v pátek 7. září, a to od 15.30 hodin v restauraci společenského domu Ingo Casino.

Klinika vznikne v areálu Luisiných lázní, které několik let chátrají. Finančně náročnou rekonstrukci bude hradit investor, ale město se památkově cenného objektu nevzdá. „Nechceme objekt prodávat, do městské kasy naopak půjdou finance z nájmu pozemků a budovy. Luisiny lázně jsou momentálně velmi zanedbané a už dlouho hledáme investora, který by je dokázal opravit. Jednali jsme o řadě variant, ale tato je zcela jedinečná v tom nejlepším slova smyslu. Nejen, že se podvede zachránit budovu, ale bude zachován i účel objektu,“ sdělil starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (PRO).

Půjde o zařízení nemocničního typu, které nabídne takřka 200 lůžek. Klinika se bude specializovat na rehabilitaci, a tak jejích služeb využijí například pacienti po autonehodách, po totálních endoprotézách, úrazech, mozkových příhodách, ale také ti, kteří mají obecně problém s pohybovým aparátem nebo třeba využívají interní lékařství. Odborníci navíc kladou stále větší důraz na to, že se tělo po operaci mnohem lépe regeneruje, pokud se na ni předem připraví. To znamená, že by se klinika stala vyhledávaným místem i pro ty, kteří teprve na operaci půjdou. Ordinaci bude mít na klinice také obvodní lékař, pediatr, zubař, kardiolog, gynekolog, fungovat zde bude i jednotka intenzivní péče. Do budoucna počítá investor i s vybudováním heliportu.

Klinika by měla mít na Františkovy Lázně pozitivní dopad hned v několika ohledech. „Vidíme v tom šanci na podporu místních lázeňských provozů. Klinikou budou totiž procházet pacienti, kteří potřebují následnou lázeňskou péči. A při jejím absolvováním ve Františkových Lázních budou moct zároveň chodit do kliniky na průběžné kontroly. Dalším aspektem je zvýšení návštěvnosti města. Pokud vás někde vrátí do života, získáte k tomu místu citovou vazbu a chcete se na místo vrátit. Za pacienty navíc budou jezdit jejich blízcí. To vše ve výsledku znamená i víc pracovních míst, protože bude větší poptávka po službách,“ vysvětlil Jan Kuchař. Pro místní bude mít klinika ale ještě jedno pozitivum, budou ji moct sami využívat. „Samozřejmě bude otevřená i místním. Bude záležet na tom, jaké pojišťovny s ní uzavřou smlouvu, vzhledem k odbornosti nepředpokládám, že by tak některá nechtěla učinit,“ dodal starosta města Františkovy Lázně.