Ovoce bude letos mnohem sladší

Vysoké teploty, které od jara téměř nepřetržitě pociťovali i obyvatelé Karlovarského kraje, letos napomohou k tomu, aby bylo sladší ovoce. Sluneční svit totiž způsobuje v ovoci jedinečnou chemickou reakci, která způsobuje, že se v něm koncentruje cukr. Sladší tak budou jak jablka, tak hroznové víno, meruňky a ostatní plody, a to daleko více než v uplynulých letech.Jablka 1

„Za vyšší cukernatost v ovoci může částečně i to, že je sucho a cukr se tak v ovoci nemůže tolik rozředit, jako kdyby strom vláhu měl. Hlavní podíl na sladkosti je však způsoben sluncem. To v ovoci zahájí specifickou chemickou reakci, kterou pak lidé vnímají jako sladkost. Radovat se mohou i vinaři, protože se letos bude dařit všem cukernatým odrůdám vína,“ konstatoval Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové. 

A ovoce letos uzrává i daleko rychleji, což pozorují i jednotliví zahrádkáři.

„V letošním roce uzrála jablka zhruba o měsíc dříve, než v loňském roce, to samé jsem pozoroval u třešní a višní, všechno už mám sklizené,“ konstatoval zahrádkář Miroslav z Chebu.

Rychlejší uzrávání plodů je způsobené i delší zimou. Ta lidově řečeno nakopla přírodu a všechno začalo kvést a růst daleko rychleji.

„Ano, je pravda, že letos je zrání o měsíc dříve, než byli lidé zvyklí. Ale zase je to oblast od oblasti. Ve vyšších nadmořských výškách taková rychlost zrání jako v nížinách není,“ uzavřel Kovařík.

VID