Pohádkové postavy vznikaly pod řetězy motorových pil

Krušnohorský česko-saský řezbářský a řemeslný plenér 2018 se o víkendu konal na Božím Daru. Na tuto čtyřdenní akci navázala o víkendu ještě Anenská pouť, která do města přilákala několik stovek lidí. Ti si mohli ve stáncích zakoupit nejrůznější rukodělné zboží, rostliny, nebo třeba něco na zub. Nejvíce lidí obdivovalo precizní práci tesařů, kteří z kmenů dubů, modřínů a smrků vyřezávali motorovými pilami pohádkové postavy. Celkem na to padlo 12 kubíků dřeva. Konečná díla ze dřeva uvidí během čtrnácti dní návštěvníci božídarské Ježíškovy cesty. 

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4518423Pohádkové postavy vznikaly pod řetězy motorových pil

Největší obdiv si od nejmenších diváků odnesla postavička Rákosníčka, kterou vyřezal Josef Frnka. Mezi jinými tu mohli hosté spatřit i Princeznu se zlatou hvězdou na čele, krále a další.

„Hodně spolupracujeme s německým městem Annaberg a začali jsme spolu uvažovat o nějakém projektu. Výsledkem bylo toto řezbářské sympózium,“ řekl starosta města Boží Dar Jan Horník. „Celkem tato akce vyšla zhruba na čtvrt milionu korun. Nejdražší položkou bylo dřevo, které vyšlo na 45 tisíc korun, k tomu ubytování pro řezbáře, zajištění stravování a mnoho dalšího. Jelikož se jedná o česko-saský společný projekt, podařilo se nám zjistit finanční prostředky z Česko saského rozvojového fondu,“ podotkl starosta Božího Daru.

Před tím, než se sochy ze dřeva objeví na Ježíškově cestě, musejí je řezbáři napustit speciálním olejem, který je ochrání před povětrnostními podmínkami. 

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4518423Pohádkové postavy vznikaly pod řetězy motorových pil