Videoklip Světlo na konci tunelu se vydává na cestu

Píseň Světlo na konci tunelu, kterou nedávno vydal básník, herec, moderátor a zpěvák Petr H. Batěk, má už i svůj videoklip. Ten vznikal na Chebsku a podílel se na něm také herec Jindřich Skopec. Píseň je vlastně zhudebněná báseň, která vyšla nedávno ve sbírce básní Petra Baťka s názvem Výkřik motýla. Dnes budou mít čtenáři Živého Chebska exkluzivní možnost v premiéře videoklip vidět. O podrobnostech, jak písnička vznikala, kdo se na přípravě podílel, ale třeba také o tom, kdy bude premiéra filmu, ve kterém hraje Petr H. Batěk hlavní roli, si Živé Chebsko s autorem povídalo.

Jak dlouhá cesta byla od nápadu k realizaci?

Písnička “Světlo na konci tunelu” vznikla už před rokem a já jsem ji pustil do světa internetu v demoverzi. Od té doby jsme ji hráli na koncertech s Jindrou Skopcem a dohodli jsme se, že mi ji zaranžuje a že k ní pořídíme i videoklip. Protože jsme oba muži činu, nová verze je na světě a máme z ní velkou radost.

Souvisí její vznik s vaším psaním poezie?

Ano. Její text najdete dokonce v nové básnické sbírce “Výkřik motýla”. Poezie a písňové texty mají k sobě v mé tvorbě hodně blízko. 

Proč jste si vybral lokalitu Chebska?

Cheb a jeho okolí mám moc rád. Mám k tomuto místu vztah a nejen pracovně se sem rád často vracím. Navíc i Jindra žije v Chebu, takže to všechno do sebe pěkně zapadá. Myslím, že to není naše poslední video, které tady na západě vzniklo. 

Kde všude mohou posluchači písničku slyšet?

V srpnu zazní například v Plzni ve čtvrtek 9. srpna na prezentaci “Výkřiku motýla” ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje a potom budeme přibližně od září putovat po dalších knihovnách v České republice. Kromě toho ji můžete zaslechnout také 17. srpna na hradě Trosky.Videoklip Petr Batěk

Foto: Archiv Petra H. Baťka

Jaké bylo samotné natáčení?

Bylo velice příjemné. Pracovali jsme takřka s nulovým rozpočtem, ale s radostí a zaujetím pro věc. Jedinou naší podporou byla účast Kynšperského pivovaru a to nejen v osobě ředitele Radka Vomočila, který v klipu účinkuje. Hlavní role se nádherně zhostila jeho dcera Barunka. Myslím, že jsme si to užili. Chtěl bych všem, kteří se na videoklipu podíleli, touto cestou poděkovat. Hlavně Tomášovi Čapkovi, který byl celou dobu za kamerou a pak videoklip i stříhal.

Video je trochu temné, jak vznikal námět příběhu?

Působí na vás tak? Vidíte a já jej vnímám jako pozitivní odchod jednoho komedianta do země stínů. Chtěl jsem, aby klip působil spíše vesele, ne truchlivě. A aby bylo jasné, že odchází tak, jak přišel… bez peněz, bez kytary. Že jakékoliv shromažďování majetku nemá smysl. Ale že jen to, co je na světě opravdu důležité, si s sebou nakonec odneseme. 

Spolupracujete s J. Skopcem na dalších projektech?

S Jindrou spolupracujeme už poměrně dlouho. Jsme kamarádi. Zrovna teď se pustil do zhudebňování dalších mých textů a já netrpělivě čekám na výsledky.

Bude písnička výhledově na vašem CD?

Pokud nějaké CD bude, tak určitě. Spíš ji ale nejdřív nabídneme rozhlasu a některým rádiím, aby si ji poslechlo co nejvíce posluchačů. Mimochodem, další videoklip, tentokrát k písni “Zas bude líp”, kterou jsme připravili s plzeňským muzikantem Jirkou Muchou, uvidíte nejpozději už na konci srpna. Píseň zazní ve filmu režisérky Evy Toulové “Jak se moří revizoři”, který má premiéru 18. října a právě teď k ní ve střižně vzniká profesionální video složené z filmových záběrů. Mám velké štěstí, že mohu pracovat s takovou spoustou talentovaných lidí.