Nový Kostel může v anketě Vesnice roku podpořit i veřejnost

Po vítězství v krajské anketě Vesnice roku 2018 postupuje Nový Kostel do celostátního kola. Od 15. července do 14. září se veřejnost může zapojit do internetového hlasování, kde chebskou obec může svými hlasy podpořit. Výsledky budou vyhlášeny 15. září v Luhačovicích.

„Jsme rádi, že se zúročilo úsilí našich občanů. Tím jsme dokázali, že i na venkově může být krásně,“ uvedl starosta Nového Kostela Oto Teuber. Letošní vítězství není jediným úspěch Nového Kostela v soutěži o titul Vesnice roku. Například v loňském roce získala obec oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělským družstvem.

Hlasovat můžete zde: http://www.vesniceroku.cz/o-soutezi/isoutez 

Krajského kola soutěže se mohly účastnit všechny obce vesnického charakteru, které mají do 7500 obyvatel a vlastní dokumenty zabývající se rozvojem obce. Držitele titulu i ostatní oceněné obce vybírá hodnotitelská komise, kterou tentokrát vedl Quido Vlk, starosta obce Valy, jež v soutěži zvítězila v roce 2016. Hodnotí se především aktivita občanů, společenský život, občanská vybavenost a péče o veřejná prostranství, ale i využití informačních technologií. „Obec Nový Kostel jsme vybrali především proto, že se rozvíjí po všech stránkách, žije bohatým spolkovým a kulturním životem. Příkladně pečuje o zeleň i vodní plochy, spolupracuje s podnikatelskými subjekty, snaží se zajistit

Cílem soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňovaní programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova. Soutěž poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova ČR v roce 1995 pod názvem “Soutěž o nejzdařilejší program obnovy vesnice”. Od roku 1996 je jedním z vyhlašovatelů Ministerstvo pro místní rozvoj a Svaz měst a obcí ČR. Ministerstvo zemědělství se mezi vyhlašovatele připojilo v roce 2007.