Martin Chochel: Inspiruje mne například zvláštní odlesk na řece

Do svého světa plného tajemných krajinných zátiší nechá zájemce nahlédnout malíř Martin Chochel. Prodejní výstava s názvem Obrazy Imprese bude k vidění na hradě Seeberg do soboty 15. září.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4433591Martin Chochel: Inspiruje mne například zvláštní odlesk na řece

Živé Chebsko si s Martinem Chochelem povídalo například o tom, jak se dostal k malování, kde čerpá inspiraci nebo jaká je jeho oblíbená technika.

Prozradíte, v jaké části regionu jsou malovány obrazy, které mohou zhlédnout návštěvníci na hradě Seeberg?

Z drtivé většiny jde na mých obrazech o lokace ze zdejšího kraje. V obrazech zachycuji motivy, které mě nějakým způsobem zaujmou. Vždycky jsem si myslel, že nejde úplně o místo samé, ale o to, jaké je v něm v danou dobu světlo nebo atmosféra či kombinace barev.  Často se mi ale stává, že lidé (a stalo se mi to třeba na výstavě v Brandýse nad Labem) identifikují třeba Ohři, aniž by věděli, ve kterém místě byla malovaná. Prostě to tak asi působí, což mě těší, a pak asi i má význam, kde se třeba ta skupinka stromů nebo vodní hladina nachází.

Od kdy malujete a co vás k tvorbě přivedlo?

Kreslím a maluji od dětství, po maturitě jsem měl i ambice jít studovat nějaký výtvarný obor, ale pak jsem navázal na střední školu a své výtvarné ambice jsem nasměroval do navrhování zahrad a práci s prvky zeleně a přírody obecně. Ke komplexnějšímu přístupu k malbě jsem se dostal po přestěhování se do Karlovarského kraje.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4433591Martin Chochel: Inspiruje mne například zvláštní odlesk na řece

Kde čerpáte inspiraci?

Inspirace se dostavuje s tím, v jakém jsem rozpoložení a tím, co mě zaujme. Může to být zvláštní odlesk na řece, rybníce nebo i v louži na polní cestě. Často mám v hlavě to, co chci malovat a namaluji to až v okamžiku, kdy dojde ke shodě představy s viděným vjemem. Většinou ale obrazu předchází inspirace, kterou může být cokoliv.

Jaká je vaše oblíbená technika?

Asi, i přes občasné pokusy s jinými technikami, olejomalba. Začínal jsem akrylovými barvami, které, bohužel, mají nevýhodu v tom, že rychle schnou na přímém slunci. Vzhledem k tomu, že maluji z velké části v plenéru a často právě na přímém slunci, je tato vlastnost poměrně problematická. Obraz je záležitost několika hodin, ale i v jeho závěru je často nutné pracovat s dříve nanesenými vrstvami.

Kromě malby ale často a rád kreslím a v oblibě mám i perokresbu.

Kde všude se mohou zájemci setkat s vaší tvorbou?

Pro letošek jsem se s výstavami už termínově vyčerpal. Pro příští rok jsem trochu „oťukával“ možnost výstavy v Ostrově a po letech uvažování se snad dostanu i k vytvoření webových stránek. Jinak jsem otevřen případným návrhům, obrazy zabírají hodně místa a, i když jsem spíše sebekritický a ne vždy si jsem svou tvorbou úplně jistý, vždy jsem rád, když je někde můžu vystavit a snad udělat radost těm, kdo se na ně přijdou podívat.