Fíky obsahovaly toxickou látku. Musí z trhu

Další potravinu, která obsahovala toxickou látku, odhalili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Tentokrát se jednalo o balené fíky z Řecka, ve kterých byl zjištěn alfatoxin. Vzhledem k uvedeným skutečnostem nařídili inspektoři neprodlené stažení z tržní sítě i všech dalších šarží kontaminovaných potravin pocházejících z předmětné dodávky fíků.fíky WEB

Laboratorní rozbor SZPI v potravině potvrdil přítomnost aflatoxinů v koncentraci, které překročil zákonem stanovený limit. Tato látka vzniká jako produkt metabolismu plísní a má negativní účinky na lidské zdraví.

„SZPI nařídila stáhnout z trhu potravinu Fíky natural v balení 500 gramů, s datem minimální trvanlivosti do 31. prosince 2018,“ uvedl tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. Šarže balení je L17001, výrobce: Zdraví z přírody s.r.o., Chmelnická 194, 76001 Zlín, země původu: Řecko. „Dovozcem suroviny do ČR je společnost IBK Trade s.r.o. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně společnosti Zdraví z přírody s.r.o. v Malotově ulici ve Zlíně,“ informoval.

SZPI zahájí s kontrolovanými osobami správní řízení o uložení pokuty.