Další silný otřes probudil lidi ze spánku

Silné dunění, jako když se blíží bouřka, uslyšeli v noci z neděle na pondělí obyvatelé v Karlovarském kraji. Ohlásil se tak další zemětřesný záchvěv ze seismického roje se zatím největším magnitudem 3,4. Řadu lidí tentokrát probudil. Kromě severněji orientovaných měst tentokrát zemětřesení v hojném počtu zaznamenali i lidé z Chebu. Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce necelých deseti kilometrů severně od Nového Kostela.Seismologické-muzeum-ve-Skalné-se-rozrostlo-o-další-exponáty

„Bylo krátce před čtvrtou hodinou ráno, když jsem uslyšel ten hrozný hukot. Přišlo to náhle z ničeho nic, jakoby každou chvíli mělo do paneláku narazit nákladní auto,“ popsal zemětřesení Miroslav z Chebu. „Postupně zvuk zanikal a do toho přišel ten otřes. Úplně to zatřáslo postelí a rozřinčely se i skleněné výplně skříní. Po několika minutách následoval ještě jeden otřes o něco slabší, ale také s tím ohromným duněním,“ poznamenal.

„Jeden z nočních jevů byl zatím nejsilnější a dosáhl magnituda 3,4 ve 3.54 hodin ráno,“ potvrdila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky v Praze.
Před nejsilnějším otřesem byl ještě jeden zhruba kolem tři čtvrtě na tři, který měl magnitudo 3,3. Pak následovaly další záchvěvy, jejichž magnitudo se pochybovalo těsně pod hranicí 3.
„Ale tím, že byla noc, pocítili lidé tento záchvěv daleko intenzivněji, než tomu bylo v předešlých dnech,“ poznamenala seismoložka.Jestli bude zemětřesení pokračovat, nemohou odborníci vyloučit. Nemohou však dopředu předpovědět, jak silný záchvěv bude. Lidově řečeno, si podzemí žije vlastním životem a o blížícím se silnějším záchvěvu se nemají šanci odborníci dozvědět předem.„Z postižené oblasti máme od místních obyvatel zprávy o mnoha otřesech doprovázených chvěním a duněním, avšak bez materiálních škod. Pokud by aktivita zesílila, může dojít i k drobným škodám. Prosíme proto všechny svědky účinků zemětřesení o vyplnění makroseismického dotazníku na našich stránkách,“ řekla Jana Doubravová.
Seismický roj začal zesilovat ve čtvrtek dopoledne minulý týden. Druhý nejsilnější otřes pocítili obyvatelé kraje v sobotu dopoledne a jeho síla byla 3,1 magnituda.Země se však chvěje pod Chebskem téměř nepřetržitě každý den. Proč tomu tak je, o tom se vedou stále diskuze. Nikdo dodnes nedokáže se stoprocentní jistotou říci, co je zdrojem zemětřesných rojů. Ví se jenom to, že za záchvěvy jsou částečně odpovědná takzvaná fluida. To jsou směsi vody a oxidu uhličitého pod velkým tlakem, které tlačí na horniny v podzemí. Co je však jejich zdrojem, to není dosud známo.
VID