Tvrz na Pomezné ožije přednáškou, výstavou i ukázkami historických řemesel

Na oslavu výročí vyhlášení tvrze na Pomezné kulturní památkou jsou zváni všichni milovníci historie. K vidění toho bude opravdu hodně. Návštěvníci budou moci zhlédnout výstavu historických fotografií, vyslechnout archeologickou přednášku a nakouknout pod ruce šikovným dobovým řemeslníkům. První návštěvníci obdrží malý dárek.

Foto: Archiv organizátorůPomezná 4

Akce se uskuteční v sobotu 5. května od devíti hodin ráno do šesté podvečerní. A jak organizátoři doporučují, je vhodná pro pěší nebo cyklisty. Cestu autem vzhledem k havarijnímu stavu jediné příjezdové komunikace nedoporučují.

Unikátní stavba tvrz Pomezná bude se slavit 60. výročí prohlášení kulturní památkou.  Jedná se o jedinou stavbu, která se dochovala na území zaniklé obce Pomezná (Markhausen). Věž, jejíž historie spadá do počátku 13. století, majitel zachránil.

„V rámci akce proběhne i dozdění poškozené střílny,“ řekl majitel tvrze Petr Jaška. V rámci akce, kterou majitel pořádá spolu s archeology, stavbaři a řemeslníky, se návštěvníci setkají také s některými dávnými řemesly a dovednostmi, které život na tvrzi po staletí provázely. Program obohatí šermíři.řemesla 1

S některými řemesly se mohli lidé setkat na Chebsku už dříve na akcích pořádaných na statku v Nové Vsi nebo na Valdštejnských slavnostech v Chebu. „Malí i velcí si budou moci prohlédnout i vyzkoušet kovařinu, odlévání cínu, předení, všelijaké dávné tkalcovské techniky a vyšívání, vyřezávání ze dřeva, parohu i kosti. Zjistí také, jak složitá je například práce s kůží a barevnými kovy,“ vysvětlila organizátorka ukázek historických řemesel Vendula Aubrechtová.  Příznivci řemesla válečného budou mít také příležitost obdivovat zacházení s historickými zbraněmi i a poučit se o jejich výrobě.řemesla 2