Celníci neodešli s prázdnou z tržnice ani z kamenného obchodu

Falzifikáty světových módních značek, ale i nekolkované cigarety, to je výsledek další akce karlovarských celníků. Kontrolovali tržnici Asia Dragon Bazar na Svatém Kříži, ale také kamenný obchod v Nejdku. Velké množství cigaret pak celníci zajistili ve spolupráci s německými kolegy na kontrolní akci. Během ní objevili v jednom z vytipovaných aut německého občana celkem 1 200 kusů neznačených cigaret různých značek.celníci Svatý Kříž 2

Na tržnici Asia Dragon Bazar na Svatém Kříži našli celníci zboží, u kterého je podezření z porušování práv duševního vlastnictví, v prostoru před stánky i v nich. „Zajistili více než 1 000 kusů textilních výrobků, které stánkaři nabízeli jako originály značek známých výrobců, např. TOMMY HILFIGER, Levi Strauss, Calvin Klein, Nike, GUCCI, či adidas. Hodnota originálních výrobků by dosáhla výše téměř čtyř milionů korun,“ vysvětlila Lenka Havelková, mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Při kontrole tržnice zajistili celníci také cigarety. „Kontrolní hlídka si všimla před jedním stánkem zaparkovaného osobního vozidla, v jehož blízkosti se pohybovala osoba, která manipulovala s papírovými krabicemi. Při kontrole krabic a zavazadlového prostoru vozidla našli kartony cigaret částečně značené běloruskými tabákovými nálepkami, částečně bez tabákových nálepek, nebo s nálepkami označenými písmeny „S“ a „T“, které již nejsou platné,“ uvedla mluvčí. Celkem se jednalo o téměř 50 000 kusů cigaret, které nesplňovaly zákonná ustanovení zákona o spotřebních daních, s celkovým únikem ve výši téměř 172 tisíc korun.celníci Svatý kříž 1

Neznačené cigarety, nebo značené neplatnými tabákovými nálepkami, se však nenachází pouze na pultech tržnic. „Při další kontrole, tentokrát provozovny potravin v Nejdku na Karlovarsku, zajistili karlovarští celníci více než 5 000 kusů cigaret označených neplatnou nálepkou. Vybrané výrobky prodejce nabízel v prodejním regále mezi ostatním zbožím, část měl ale ukrytou pod prodejním pultem, nebo v nefunkčním chladicím boxu ve skladu. Celkový daňový únik činil více než 40 tisíc korun,“ doplnila Lenka Havelková.

Všechny textilní i tabákové výrobky celníci při uvedených kontrolách zajistili a případy předali k dalšímu řízení právnímu oddělení Celního úřadu pro Karlovarský kraj.