Veletrh práce potvrdil velký nedostatek pracovníků na Chebsku

Již čtvrtý ročník veletrhu pracovních příležitostí, který připravila Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje ve spolupráci s Karlovarským krajem a Úřadem práce, se uskutečnil 6. listopadu v Kulturním centru Svoboda v Chebu. Vzhledem k velmi nízké nezaměstnanosti na Chebsku, která činí aktuálně 1,9 %, se neočekávala velká návštěvnost z řad uchazečů evidovaných na úřadu práce, i tak ale celková účast více než čtyř stovek návštěvníků předčila očekávání pořadatelů. Přišli také studenti posledních ročníků středních škol, kteří budou v brzké době hledat práci, lidé, kteří uvažují o změně zaměstnání a také klienti projektu Nestůj a pojď II., kterým byla věnována odpolední část programu.Hospodářská komora veletrh práce
Tentokrát se na akci sešlo 25 vystavovatelů, největší zastoupení měly už tradičně výrobní firmy, které hledaly pracovníky především do dělnických pozic. Další podstatnou část zaměstnavatelů tvořily veřejné instituce jako městský úřad, policie nebo věznice. „Vzhledem k nízké nezaměstnanosti a nedostatku uchazečů na trhu práce jsme na veletrh pozvali i organizace, které nabízejí alternativní možnosti získávání pracovníků, jak např. věznici Kynšperk, která podávala informace o zaměstnávání vězňů, organizaci Rubicon, která informovala o zaměstnávání osob po výkonu trestu a společnost Rytmus, která pomáhá shánět práci pro duševně nemocné,“ uvedl Stanislav Kříž, ředitel Krajské hospodářské komory.
Veletrh navštívili také klienti projektu Nestůj a pojď II., který je realizován Karlovarským krajem a partnery a financován z prostředků Evropské unie. Jednalo se o mladé lidi do 30 let, dlouhodobě nezaměstnané, kteří potřebují individuální podporu při začlenění na trh práce. „Snažíme se individuálním přístupem pomoci lidem v často nelehké životní situaci najít práci. Na veletrzích mají možnost na jednom místě navštívit stánky mnoha zaměstnavatelů, naši osobní poradci jsou jim zde k dispozici pro odbornou radu i asistenci při jednání se zaměstnavateli,“ uvedla manažerka projektu Hana Šnajdrová.
Součástí veletrhu práce byl i doprovodný program, především v podobě přednášek s odborníky. „Uchazeči se v dvacetiminutových workshopech dozvěděli, kde hledat práci, jak správně napsat životopis a komunikovat při pracovním pohovoru,“ informovala manažerka veletrhu Lenka Mansfeldová Bílková z Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. Pracovní pohovor nanečisto si pak zájemci mohli i na místě vyzkoušet. Bylo možno si také nechat zhodnotit životopis personalistou nebo se poradit s vizážistou o správném líčení a oblečení na pohovor.
Veletrhy práce budou probíhat postupně i v dalších okresních městech Karlovarského kraje. 13. listopadu se uskuteční veletrh v Sokolově ve sportovní hale ISŠTE a 20. listopadu v Karlových Varech v Lidovém domě ve Staré roli.