Festival Film Sokolov zahájí snímkem Slovo

Dnes startuje již 17. ročník třídenního festivalu Film Sokolov. Letošním téma je konec. Mezi výrazné festivalové snímky patří sobotní večerní projekce muzikálu Zrodila se hvězda nebo krátký animovaný film Happy End režiséra Jana Sasky, který se dostal do užšího výběru na Oscary. Pro náročné diváky pak bude hlavním filmem první snímek programu Slovo C. T. Dreyera. Filmy i přednášky si mohou zájemci užít od pátku 13 do neděle 15. října v sokolovském městském domě kultury.

Foto: ČSFDFilm Sokolov

Z nedělního programu bychom rádi upozornili na tradiční výlet po okolí Sokolova s panem Vladimírem Bružeňákem, zveme také na výstavu pohřebních uren, kterou můžete navštívit po celé trvání festivalu.

V přednáškovém programu se bude Hana Prokšová věnovat Konci češtiny v Čechách? a tomu, zda už je s naší mateřštinou amen. Petr Szczepanik, stěžejní persona studií filmové vědy na FF UK, poodhalí Filmové konce filmu. Přednáška si z různých projevů reflexivity a autotematičnosti vybere ty, které prorokují, alegorizují či oplakávají konec kinematografie jako konec jedné éry – konec, který v sobě zároveň skrývá zárodek něčeho nového, ať už je to období úpadku vizuality nebo jiné, radikálnější umění.

„Happy end. Vyústění. Katarze. Jestli je něco společné všem filmům, je to konec. A nejen jim. Končí filmy, končí cesty, končí vztahy, končí životy. Závěrečné titulky, návraty, rozchody, smrt. Žádný příběh není nekonečný, jen některé se mohou znova opakovat v nekonečném cyklení a lidské nepoučitelnosti. Ale na konci tunelu bliká jedno klišé: po každém konci totiž přijde začátek něčeho nového. Konce, ať už ty happy, nebo ne-happy, jsou vlastně přerodem nutným pro začátek toho, co má přijít. Lepšího, horšího, stejného, jiného, ale hlavně nového. A proto je potřeba přijímat nejenom začátky, ale i konce jako to, co hýbe našimi životy kupředu a nenechává nás navěky čekat uprostřed zápletky,“ říká Hana Prokšová, ředitelka Filmu Sokolov, a zdůvodňuje tak výběr letošního tématu.

Filmově-vzdělávací seminář Film Sokolov připravují každoročně studenti a absolventi různých oborů na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy za laskavé finanční i organizační podpory města Sokolov a ministerstva kultury.

 

PROGRAM

Pátek

16.30 Slovo (Ordet) – režie: Carl Theodor Dreyer; Dánsko; 1955; 126 min

19.00 SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

20.00 Spousta dětí, opice a zámek (Muchos hijos, un mono y un castillo) – režie: Gustavo Salmerón; Španělsko; 2017; 90 min

22.00 Jízda režie-  Jan Svěrák; Česká republika; 1994; 90 min

Od 23:00 večírek s DJ Deleuze v Maska Pub

Sobota

10.00 Tři přání-  režie: Ján Kadár a Elmar Klos; ČSSR; 1958; 96 min

12.00 PŘEDNÁŠKA – Hana Prokšová: Konec češtiny v Čechách?

14.00 Happy End – režie: Jan Saska; Česká republika; 2015; 6 min

Pandy – režie: Matúš Vizár; Slovensko, Česká republika; 2015; 12 min

Návrat do Adriaportu – režie: Adéla Babanová; Česká republika; 2013; 13 min

15.30 PŘEDNÁŠKA – Petr Szczepanik: Filmové konce filmu

17.00 Na věčnost (Into Eternity) – režie: Michael Madsen; Dánsko; 2010; 75 min

19.00 Zrodila se hvězda (A Star Is Born) – režie: George Cukor; USA; 1954; 154 min

21.00 Zásah! (finálně rozvratný teambuilding ve foyer MDK)

22.22 MC Matheus a smuteční KAR v Masce – , oblékněte se laskavě důstojně

Neděle

10.00 Tradiční výlet po okolí s Vladimírem Bružeňákem

Výstava pohřebních uren – po celé trvání festivalu