„Všichni máme strach, že se otřesy vrátí,“ říká Mexičanka Anabel Fernández

Desítky mrtvých, pobořené budovy a všudypřítomný chaos. Tak to v těchto dnech vypadá v Mexiku, které zasáhlo nejsilnější zemětřesení za sto let. Jeho síla dosáhla magnituda 8,2 stupňů. Epicentrum otřesů bylo v moři kolem 100 kilometrů od pobřeží jihomexického státu Chiapas. A podle záznamů tamní seismologické služby otřesy pokračují, i když s menší intenzitou. V tuto chvíli jsou v plném nasazení záchranáři a další lidé, kteří pomáhají odklízet trosky budov. Zemětřesení zachytily i seismogramy v České republice. Podle geologů byl hlavní příčinou otřesu pokles v rámci Kokosové litosférické desky. V Mexiku otřesy vyvolaly i vlnu tsunami. Živému Chebsku se exkluzivně podařilo spojit s obyvatelkou Mexika, Anabel Fernández, která navštívila Chebska v rámci Mezinárodního festivalu mládežnických orchestrů FIJO, je totiž jednou ze členek mexického souboru.

FOTO: FIJO Cheb, vystoupení ve Františkových Lázních  –  Anabel Fernández

mexický soubor 2

 

Jak daleko od vás k zemětřesení došlo?

Zemětřesení bylo ve městě Pijijiapan, ve státě Chiapas. Bylo to 822 kilometrů od místa, kde žiji.  Bydlím ve městě Tuxpan, ve státě Veracruz.

Jak jste zemětřesení pocítili, můžete to k něčemu přirovnat?

I když je to celkem daleko, bylo to cítit velmi silně a bylo to příšerné. Znělo to jako důlní otřes. Všichni tady jsme v tu chvíli pocítili velký strach, že spadneme na zem, protože se všechno začalo hýbat. Udělalo se nám nevolno od žaludku. Třásla se okna, v domě bylo slyšet skřípání, všechno se to klepalo.

Jsou v pořádku také vaši blízcí? Došlo u vás, ačkoliv jste od zemětřesení daleko, k nějakým materiálním škodám?

Mám rodinu v Oaxaca a v Mérida, kde to naštěstí všechno dobře dopadlo, a nikomu se nic nestalo a ani se nic nerozbilo.

Bylo to poprvé, co jste zemětřesení pocítila?

Zaznamenala jsem ho již dříve, ale tehdy to bylo o mnoho mírnější, než tomu bylo nyní. To, co se stalo teď, bylo příšerné.

Máte strach z dalších otřesů?
Jasně, všichni máme strach, že se otřesy vrátí. A to nejen my. Například v hlavním městě Ciudad de Mexico je mnoho mrakodrapů.  A tam je to velmi nebezpečné. Mnohem více nebezpečné, než kdekoliv jinde. Dobré na tom je, že dnes existují aplikace, jako je například Skyalert, které dají lidem vědět alespoň 30 vteřin předem, že přijde nějaké zemětřesení. A ve velkých městech, jako je například naše hlavní město, zní výstražný seismický systém, který dá všem obyvatelům vědět, že je třeba se evakuovat ze svých domovů a zaměstnání a musí se ukrýt. Hodně pomáhá to, že lidé většinou jednají pohotově a jsou připraveni na evakuaci do 50 vteřin po tom, co zazní tento akustický systém.

VID