Hospic Sv. Jiří v Chebu musí omezit počet klientů, které najednou obsluhuje

Hospic Sv. Jiří v Chebu musí omezit počet klientů, které najednou obsluhuje. Na rostoucí zájem o své služby totiž nemá dostatek finančních prostředků. Žádá proto veřejnost, zda by na jeho činnost mohla přispět, aby více lidí na Chebsku mohlo strávit poslední dny života doma.

Hospic sv. Jiří
Hospic sv. Jiří

O služby Hospice Sv. Jiří je stále větší zájem, protože ale služba zůstává závislá především na darech, nemá hospic prostředky, aby zvýšenému zájmu lidí vyhověl. Musí tak snížit počet obsluhovaných klientů z patnácti na osm.

Vzhledem k tomu, že podpora ze systému veřejného zdravotnictví má být možná až od příštího roku, a to ještě s otazníky, obrací se hospic na jednotlivce, rodiny či firmy, kteří by mohli a chtěli darovat jakoukoli částku. Obdržené peníze budou směřovat na znovurozšíření kapacity hospice.

„Prosíme všechny dobré duše, které mohou darovat i malou částku, aby hospici přispěli, abychom se mohli vrátit k maximální kapacitě klientů,“ říká Alena Votavová, ředitelka Hospice Sv. Jiří.

Za rok 2016 měl hospic v Chebu 78 klientů, což byl více jak dvojnásobný nárůst oproti roku 2015, kdy šlo o 36 klientů. Bylo tak třeba posílit personál, který se o lidi v posledních dnech života a jejich blízké stará. Od ledna 2017 se pečovatelský tým hospice rozrostl o dvě zdravotní sestry, jednoho lékaře, jednu sociální pracovnici a nově v týmu uvítal fyzioterapeutku.

K 31. srpnu 2017 měl hospic v péči 59 klientů, což je další nárůst klientů. S tím došlo k větší spotřebě léků, zdravotnického materiálu a pohonných hmot, protože hospic slouží klientům od Aše po Mariánské Lázně. „Například za materiál a léky jsme od ledna do srpna zaplatili přes 160 000 Kč, pohonné hmoty nás měsíčně vyjdou na 20 000 Kč,“ vypočítává Alena Votavová.

Většina klientů hospice jsou nízkopříjmové rodiny, které nemají finance na léky a zdravotnický materiál, takže jim hospic potřebné léky a materiál dodával na své náklady.

V mnoha případech také odpouštěl poplatky za služby. A to i přesto, že Hospic Sv. Jiří vybírá ve srovnání s dalšími hospici nízké poplatky – klienti platí 150 korun jen za dny, kdy jim byla poskytnuta služba. Jinde se většinou platí paušálně i za dny, ve kterých služba poskytnuta nebyla a hradí se i zdravotnické pomůcky a potřeby.

„Nechceme dělat z hospice VIP službu. Umírání doma nemá být privilegium, ale dostupná možnost pro ty, kteří si ji vyberou,“ vysvětluje Alena Votavová. V tuto chvíli tak činí poplatky za služby dvě procenta příjmů hospice.

Lidé v Česku přitom chtějí umírat převážně doma. Podle výzkumu neziskové organizace Cesty domů chce 78 procent lidí dožít v domácím prostředí. V současné době však lidé umírají nejvíce na akutním lůžku v nemocnici, v domovech pro seniory nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných. Hospic se nejčastěji stará o onkologické pacienty, kde je k důstojnému umírání doma asistence odborného personálu nutná.

Zlepšení finanční situace nemusí přinést ani start roku 2018, od kterého mají být služby mobilních hospiců zahrnuty ministerstvem zdravotnictví do systému hrazené péče. K získání peněz z veřejných prostředků totiž budou hospice potřebovat spolupráci krajů a pojišťoven, a ta je zatím nejistá. Podrobnější informace najdete v textu Zdravotnického deníku.

Číslo účtu, na který mohou zájemci zaslat finanční částku. Buď jednorázově nebo formou trvalého příkazu: 2000 653 844 / 2010

Identifikační údaje společnosti:
Název: Hospic Sv. Jiří, o. p. s.
Sídlo: Svobody 520/3, Cheb 35002
Kontaktní hodiny: úterý 14 – 18 hod., jinak po telefonické domluvě
IČ: 227 29 909
Číslo běžného účtu: 2000 653 844 / 2010 (Fio Banka)
Další účty společnosti
Telefon: 736 432 911
Email: hospic@hospic­cheb.cz
Internetové stránky: www.hospiccheb.cz