Na Seebergu se konal jarmark jako za císaře pána

Slavnostním průvodem a salvou ostrostřelců byl v sobotu zahájen jarmark na hradě Seeberg. Motto letošní akce bylo Slavnost jako za císaře pána. V programu nechyběla například hudba různých stylů, ukázky práce šikovných řemeslníků, pohádka pro děti, ale i spousta dobrého jídla a pití.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3423598Na Seebergu se konal jarmark jako za císaře pána

Hrad Seeberg otevřel své brány v sobotu v deset hodin ráno, kdy bylo pro návštěvníky vše přichystáno. Slavnost zahájil průvod v čele s ostrostřelci, slavnostními proslovy, provoláními slávy císaři a odesláním gratulačního telegramu do Vídně. Pak pro přítomné zazpíval mužský pěvecký sbor. Ve 13 hodin následovalo vyznamenání zasloužilého františkolázeňského starosty Gustava Wiedermanna (*1850 †1914). Jmenování řádným císařským radou mu za účasti všech přítomných uniformovaných spolků předal okresní hejtman Karl Kaiser. Návštěvníci také mohli navštívit c. k. poštovní úřad a písařskou dílnu. Zájemci mohli nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům, například kováři, řezbáři, kolaři, hrnčíři nebo cínaři. Do tajů výroby krajek zasvěcovala přítomné šikovná paličkářka. Zájmu neunikla ani houslařská dílna, kde mohli diváci sledovat proces výroby houslí.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3423598Na Seebergu se konal jarmark jako za císaře pána

„Česká republika oslavuje své narozeniny 1. ledna. Za Československa byl nejvýznamnějším svátkem 28. říjen a před tím…? Až do roku 1918 byly největší státní událostí v životě obyvatel Habsburské monarchie panovníkovy narozeniny,“ uvedl Štěpán Karel Odstrčil, historik a zástupce ředitele. „Neboť se oba poslední rakouští císaři narodili v polovině srpna, staly se jejich narozeniny vítanou příležitostí k velkolepým oslavám pod širým nebem, pořádaným v průběhu celého léta. Ať již ostrostřelci, dobrovolní hasiči či pěvecké spolky – ve všech městech monarchie se občané v rámci různých spolků předháněli v pořádání slavností, jež měly být nejen zábavou, ale též výrazem vlastenectví,“ doplnil.