Dunění a hukot. Tak se ohlásilo zemětřesení

Dunění a záchvěvy země. Tak se v úterý odpoledne ohlásil další z řady zemětřesných rojů v celém Karlovarském kraji. Lidé začali intenzivně diskutovat o svých pocitech také na sociálních sítích. Jednalo se zatím o nejsilnější seismické jevy od roku 2014. Tehdy nejsilnější otřes dosáhl síly 4,5 magnituda a byl tak nejsilnější za několik desítek let. Otázku, zda se otřesy objeví znovu a s jakou silou, však zatím zůstává nezodpovězena.žžžž

„Zemětřesné roje jsou velmi specifický jev a přesně stanovit, jestli se bude zem otřásat, se nedá. Předpokládáme, že aktivita bude pokračovat, ale jak silné jevy budou, nevíme,“ sdělila seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Přes veškeré předešlé informace, museli odborníci opravit údaje o posledním záchvěvu půdy.

„Data z úterních otřesů jsme pečlivě analyzovali a musíme upřesnit, že síla nejsilnějšího záchvěvu před druhou hodinou odpolední měla sílu 3,1 magnituda a menší otřes kolem půl druhé měl magnitudo 3,0,“ řekla seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Proč však na internetové stránce byla jiná čísla?

„Jde o to, že údaje o zemětřesení, které mohli lidé na internetu spatřit ihned po otřesu a kde byla uvedena hodnota až 3,5 magnituda, pochází ze vzdálených seismických stanic v rámci celosvětové sítě, které zemětřesení vyhodnocují s určitými odchylkami. Jedině tehdy, až vyhodnotíme data z českých seismických stanic v rámci sítě Webnet, kterými je západočeská oblast protkána, získáme přesné informace o tom, jak silný jev nastal a přesně v jaké hloubce,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.

Úterní otřesy měly ohnisko 9,5 kilometru pod povrchem a záchvěvy se objevily severovýchodně od města Luby, ale stále na stejné zlomové ploše jako předešlá zemětřesení.Seismologické-muzeum-ve-Skalné-se-rozrostlo-o-další-exponáty

Dunění, které často zemětřesné roje doprovází, je podle odborníků způsobené tím, že seismické vlny narazí do povrchu země a ta v tu chvíli funguje jako membrána reproduktoru a seismické vlny se stanou slyšitelnými, protože změní svou frekvenci.

Podle všech informací a údajů, které mají seismologové k dispozici, zemětřesení nesouvisí s novou rodící se sopkou. Vysvětlení je mnohem jednoduší. Západočeská oblast je protkána systémem hlubokých zlomů. Ty vznikly v době Alpinského vrásnění před desítkami milionů let. Celý systém zlomů, zjednodušeně řečeno, zasahuje až do zemského pláště, který se nachází několik desítek kilometrů pod povrchem. V něm už jsou částečně tavené horniny a vysoká teplota a z této tavené směsi se uvolňuje velké množství oxidu uhličitého a voda. Tyto dvě látky, které se v odborném jazyce nazývají fluida, následně po zlomech putují směrem vzhůru k povrchu. Následně narazí na nepropustnou horninu se zlomem v zemské kůře. Protože nemají, tato takzvaná fluida, kudy uniknout, dochází k tomu, že se mezi horninami na zlomu začnou hromadit. Tím pádem vzniká v podzemí obrovský tlak. Až do chvíle, než horniny tlak vody a plynu neudrží a prasknou. Tím pádem se o něco posunou a vznikne otřes, který se pak celým krajem šíří. Následně tak dochází k uvolnění tlaku, ale voda a plyn ze zemského pláště unikají nepřetržitě. A tak se začne celý proces opakovat. Tedy opět se na dalším místě začne hromadit tlak až do zemětřesení.

VID