U Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních to bude žít 

V kavárnu, galerii, kino a koncertní sál se už tento pátek promění část kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních. Tři dny bude místo žít bohatým multižánrovým programem, který pro místní a návštěvníky lázní připravil spolek švihák. Jak vznikl nápad festival uspořádat, ale i to, co švihák dalšího dělá, prozrazuje v rozhovoru na konci článku předsedkyně spolku Markéta Monsportová. a KOK 1

„Během tří dnů vystoupí několik desítek tanečníků, zpěváků, akrobatů z převážně místních spolků a zájmových sdružení,“ říká Markéta Monsportová ze spolku švihák. „Jsme moc rádi, že se nám do našich akcí daří zapojit i ostatní spolky z našeho města a doufáme, že pomůžeme i dobré věci. Místo Ferdinandova pramene je pro nás srdeční záležitostí a s nadšením za podpory Léčebných Lázní M.L. jej párkrát během léta proměníme v centrum kulturního dění. Letos se tak uskuteční ještě 17. června, kdy na Ferdinandce chystáme první open air PechaKuchu Night, a pak poslední týden prázdnin, který bude patřit Doprovodnému programu Marienbad Film festivalu.“a KOK 2

Celý víkend si mohou návštěvníci prohlédnout výsledek projektu VOJNA IN THE KITTCHEN, který vznikl spojením dvou talentovaných osobností současné umělecké alternativní scény – Vladivojny La Chia a Jakuba Königa (KITTCHEN). Oba dva se pohybují napříč hudbou, výtvarnem, psaním textů, tvorbou komiksů. Výtvarná výstava těchto dvou svérázných osobností se nese v duchu kontrastů a konfrontací, zároveň však také hledání paralel. Tvorba Kittchena je prezentována mimo jiné prostřednictvím zvětšených reprodukcí, zachycených na nevšedním médiu samolepek a lepicích fólií na zdech, oknech, případně i podlahách. Z aktuální tvorby Vladivojny pak výstava představuje její osobité pojetí ilustrací a komiksu, které zároveň umožňuje další rovinu konfrontace ztvárnění tohoto žánru dvěma různými tvůrci. Vernisáži výstavy bude v pátek 26. května 2017 od 18 hodin předcházet koncert Vladivojna La Chia trio. Samotné vernisáže se zúčastní i Jakub König, který v sobotu v 11 hodin osobně zahájí Ozvěny FAMU Festu. Mobilní filmový klub během sobotního a nedělního dopoledne promítne nejlepší díla z loňského ročníku této studentské přehlídky filmů.

Ve spolupráci s mateřským centrem Domeček bude připraven i atraktivní program pro nejmenší, které v neděli odpoledne jistě potěší i Medvědí pohádka. Na sobotní den šviháci chystají bleší trh, kde se pokusí formou dobrovolných příspěvků vybrat co nejvíce finančních prostředků na podporu léčby osmnáctileté Barunky Kloboučkové, která prodělala těžkou formu dětské obrny.

Akce se koná za finanční podpory města Mariánské Lázně a Karlovarského kraje.

Rozhovor s Markétou Monsportovou, organizátorkou akce:

Kdy a jak vznikl nápad uspořádat tento festival? 

První festival Kulturní ozdravení proběhl od 6. června do 6. července 2014. Jeho hlavním účelem bylo ukázat místním i turistům alternativní přístup nejen ke kultuře, ale i k využití prostorů kolonády Ferdinandova pramene. Na tento měsíční multižánrový festival přijalo pozvání od našeho spolku několik desítek umělců a kreativců z různých koutů republiky i světa. Ti zde předváděli to, v čem jsou dobří nebo to, co je baví. Festival se nakonec protáhl na tři měsíce. V roce 2015 jsme pak navázali Dnem Parků a v roce 2016 pak festivalem miniKOK.A KOK 6

Vysvětlíte, co znamená přízvisko Kok? 

Kok je zkratka pro Kulturní ozdravnou kúru. Pohrávali jsme si s písmeny K.O.?  – O.K.! až nám z toho vznikl KOK. Nápad udělat vizuál festivalu s kohoutem Ferdinandem už pak následoval, ani nevíme jak. Každopádně se velmi dobře uchytil.

Potřebují podle Vás Mariánské Lázně Kulturně ozdravnou kúru? 

Žijeme a působíme v lázních, kam se jezdí lidé léčit. Pobyt v lázních se doporučuje jako prevence. A kultura je potravou duše. Takže ano, kulturně se ozdravovat potřebujeme všichni.

Je něco, co si konkrétně vy sama v programu nenecháte ujít? 

Já si nenechám ujít během těch tří dnů nic. Pokud by měl někdo nedostatek času a chtěl poradit, kam určitě zajít, tak rozhodně doporučuji navštívit vernisáž výstavy Vojna in the Kittchen, koncerty Vladivojna Trio a Nauzea Orchestra. Těším se také na přehlídku nejlepších filmů FAMU Festu. Sobotní odpoledne bude také velmi nadupané, program jsme se snažili opět sestavit tak, aby si každý přišel na své.

Švihák ale nepořádá jen tuto akci. Co dalšího chystáte?   

Už v červnu, konkrétně 17. června,  proběhne 14. PechaKucha Night, shodou okolností také na Ferdinandce. Na konci prázdnin pak chystáme Doprovodný program Marienbad Film Festivalu, tentokrát společně s hudebním magazínem FULL MOON.A KOK 3

Program:

pá 26/05

16.00 Dance Studio Wanted Taneční vystoupení

17.00 Ukázka parkour 17.30 Žonglérský workshop

18.00 Vladivojna La Chia trio pop-acoustic

19.00 Vojna in the Kittchen Vernisáž výstavy

21.00 Nauzea Orchestra noise-thrash / Ústí nad Labem

22.30 Fire Show Agnisons Mariánské Lázně

23.00 Jam session

so 27/05

10.00 Bleší trh výtěžek z akce bude věnován na podporu Barunky Kloboučkové

10.00 Taneční workshop s Barbarou Mikyskovou

11.00 Mobilní filmový klub: Ozvěny FAMU Festu

14.00 Funpark Ferdy Pramence II Domečk ML

16.00 Indiánská Stopovačka

17.00 Veren zpěvák s kytarou/Praha

19.00 FoxO elektrošanson/Praha

20.30 Cajk soul, funk, rock / Loket, ML, KV

22.00 Trippl Krippl VJs (light show) + DJ Dominik Julius

ne 28/05

10.00 Snídaně v trávě

11.00 Mobilní filmový klub: Ozvěny FAMU Festu

13.00 Švihácký turnaj v petanque

14.00 Medvědí pohádky Nafukovací divadlo / Liberec

16.00 Taneční překvapení se ZUŠ F. Chopina

17.00 Jazzové Kombo ZUŠ F. Chopina

Spolek švihák: 

Spolek švihák se skládá se z lidí, kteří chtějí město s kvalitní a zároveň široce přístupnou kulturou. Šviháci organizují kulturní aktivity, které otevírají zajímavá témata a vytvářejí příležitosti k setkávání. Jejich akce jsou snadno přístupné, přitažlivé pro publikum napříč generacemi, ale necílí na jednoduchou zábavu a lidový vkus. Mezi nejpopulárnější akce patří PechaKucha Night – série prezentací ve formátu „20 snímků po 20 vteřinách“. Na PechaKucha už vstoupily desítky inovátorů, netradičních umělců, sociálních podnikatelů a dalších osobností, které zpravidla neplní titulní stránky novin, ale slyšet je hovořit o jejich vizích a o tom, co je žene kupředu, je fascinující.

Kromě PechaKucha jsou tu ještě architektonické dny, cyklojízdy, večer slam poetry, multižánrový festival Kulturní ozdravení a jeho zkrácená verze miniKOK. Díky těmto akcím do města přijíždějí inspirující osobnosti z mnoha oborů, místní aktivní lidé a projekty se navzájem poznávají a propojují. A co jiného, než přesně toto, je znakem živého města?