V Mariánských Lázních soutěžili modeláři O pohár starosty města

Minulá sobota patřila v Mariánských Lázních plastikovým modelářům. V budově městského úřadu se konal již desátý ročník soutěže O pohár starosty Mariánských Lázní. K vidění bylo 260 zmenšenin letadel, bojové techniky, lodí i předmětů z běžného života, které představilo na šest desítek modelářů z celé republiky. Výstavy i soutěže se zúčastňují všechny kategorie: děti, kadeti i dospělí.

Více ve fotogalerii zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2762921V Mariánských Lázních soutěžili modeláři O pohár starosty města

Každý z vystavovaných modelů byl k nerozeznání od předlohy – jen několikanásobně zmenšený. V úžas přiváděla přítomné diorámata, která příchozí zavedla do bitev, na lov nebo třeba na autobusové nádraží. Jak přítomní modeláři prozradili, při stavbě je třeba vnímat každou drobnost, protože od ní se odvíjí celý dojem. „Nejvíce se mi líbila lesklá letadýlka, která bych si přál mít doma,“ prozradil čtyřletý Jan Černý, který přijel s rodiči na výstavu z Plzně.

„Letos se uskutečnil již desátý ročník soutěže o pohár starosty Mariánských Lázní. Je to soutěž a zároveň i prodejní výstava,“ uvedl Michael Kaplan, předseda Klubu plastikových modelářů Mariánské Lázně. „Městský úřad nám vychází vstříc a propůjčuje nám prostory v budově, tímto bych jim rád poděkoval,“ řekl.V Mariánských Lázních soutěžili modeláři O pohár starosty města

Stavba nejrůznějších modelů všech měřítek už dávno není výsadou jen mužů. Kamilu Chmelařovou chytlo stavění miniatur před rokem. „Nejraději skládám modely letadel, je to výborný odpočinek, při kterém člověk úplně vypne a věnuje se jen stavění. Je to skvělý pocit, když se vám pod rukama rodí hezké dílo,“ sdělila modelářka. „Do klubu jsem přihlásila také dceru, která se do letošní soutěže zúčastnila s vlastnoručně sestaveným modelem velorexu. A hned si odnesla jedno z ocenění,“ doplnila.

Klub plastikových modelářů byl založen v roce 2007 a snaží se dostat do podvědomí veřejnosti svojí činností, která spočívá ve stavbě plastikových modelů letadel, vrtulníků, vojenské techniky, civilní techniky, lodí a dalších předloh, které modelově vytvořit jdou… a někdy i nejdou. Snaží se techniku stavby modelů i zájem o letectví a ostatní vojenskou a civilní techniku předat nejmladší generaci, která je členem klubu a dosáhla již nejednoho úspěchu v republikových i mezinárodních soutěžích.

Více ve fotogalerii zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2762921