Hned za osmi víkendovými nehodami stály střety se zvěří

Během víkendu řešili policisté osm dopravních nehod, za kterými stál střet vozidel se zvěří. Naštěstí se události obešly bez zranění řidičů. Celková škoda na autech je odhadnutá na 160 tisíc korun.nehoda zvěř 1

K první dopravní nehodě došlo v pátek 10. února krátce po druhé hodině odpolední na silnici mezi Vřesovou a Vintířovem. „Zde vběhla do jízdní dráhy pětatřicetiletému řidiči srna. Kolem 18. hodiny došlo k dalším dvěma dopravním nehodám, opět se srnou, tentokrát na silnici ve směru ze SRN do Sokolova a na silnici mezi obcí Božíčany a Chodov,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. Další srna vběhla do jízdní dráhy sedmatřicetiletému řidiči u obce Bystřice po sedmé hodině večerní. O hodinu později pak vběhl srnec do jízdní dráhy pětačtyřicetiletému řidiči na silnici ve směru od Plzně na Karlovy Vary. „K poslední páteční nehodě se zvěří došlo před devátou hodinou večer na dálnici D6 mezi obcemi Kynšperk nad Ohří a Citicemi, kde vběhla do jízdní dráhy srna dvaašedesátiletému řidiči. Půl hodiny po půlnoci dne 11. února došlo k dopravní nehodě střetu se zvěří na silnici ve směru od obce Počerny na Chodov,“ doplnila mluvčí. K poslední podobné víkendové dopravní nehodě se zvěří došlo v sobotu 11. února 2017 na silnici ve směru od Prahy na Karlovy Vary. Zde vběhla do jízdní dráhy srna dvaapadesátiletému řidiči.

Se všemi řidiči provedli policisté orientační dechové zkoušky na přítomnost alkoholu, které vyšly s negativním výsledkem.nehoda zvěř 2

PREVENCE:
Jak se dá předejít srážce se zvěří a co můžete vy jako řidiči udělat, abyste snížili riziko střetu s lesní zvěří?
V následujících bodech uvádíme několik rad a informací, které byste měli mít při jízdě na paměti:
• I přesto, že může dojít ke střetu se zvěří v jakoukoli denní dobu. Je důležité si uvědomit, že vysoká zvěř má tendenci pohybovat se především za svítání a za soumraku – při nočním oslnění světlomety vozidla je vysoká zvěř zmatená a zůstává často stát na silnici a neutíká.
• Zvýšené pozornosti bychom měli dbát také v období od října do prosince, kdy dochází u vysoké zvěře k páření. Pozor je také nutné dávat v jarních měsících se změnou času ze zimního na letní, a to v ranních hodinách – zvěř přechází vozovku za potravou a při změně času se o hodinu později zvýší provoz na silnicích.
• Počítejte s tím, že zvíře neputuje osamoceně. Pokud vidíte přecházet přes cestu srnku, zpomalte, vždy je velká pravděpodobnost, že bude v blízkosti celé stádo.
• V místech, kde je možný výskyt zvěře (cesta, která vede lesem, úsek označený dopravní značkou „pozor zvěř“…) zpomalte a soustředěně kontrolujte obě strany silnice. V případě, že jedete za tmy, soustřeďte se, zda nevidíte záblesky očí zvířat v okolí cesty. Pokud oči zahlédnete, okamžitě zpomalte a vypněte dálková světla. Někdy pomůže i zatroubit a tím zvíře vyplašit.