Svět slyšících a neslyšících propojuje nový kalendář

Tichý svět již deset let svou činností podporuje neslyšící. Na rok 2017 vydal kalendář, který obsahuje portréty dvojic osobností stejných profesí, a stírá tak hranice mezi světem slyšících a neslyšících. Kalendář představuje úspěšné fotografy, moderátory, herce, učitele, kameramany, modely, sportovce, spisovatele… Pro volbu povolání je totiž důležitá láska k dané profesi bez ohledu na stav sluchu.kalendář tichý svět

Vytvoření kalendáře bylo tentokrát celé v režii neslyšících zaměstnanců Tichého světa. Nafocení portrétů se ujala fotografka Markéta Maradová, pro niž byla tato zakázka velkou tvůrčí výzvou.

„Neslyšící fotografka Markéta při fotografování osobností nahlédla do zákulisí mnoha různých profesí – fotila v chemické laboratoři, ve škole i v soukromí. Moderátora Karla Voříška a kameramana Pavla Zamrazila navštívila v televizi Prima, šéfredaktorku Jitku Obzinovou dokonce přímo v prostorách zpravodajského studia TV Prima, odkud se vysílají zprávy,“ vysvětlila Lucie Křesťanová, která má v Tichém světě na starosti PR a marketing.

„Vždycky jsem chtěla udělat kalendář s podobnou tematikou. Neslyšící jsou lidé jako ostatní, mohou být úspěšní v mnoha profesích,“ vysvětluje. „Se všemi se mi fotilo skvěle, s některými jsem si i pěkně popovídala. Před známými osobnostmi jsem měla trošku trému, protože jsou to časově zaneprázdnění lidé a fotografování muselo proběhnout rychle.“ Grafický návrh kalendáře připravila grafička Sandra Bovkunová.

„Jednou z osobností v kalendáři je i fotografka Lenka Hatašová, která s fotoaparátem v ruce prošla jak válečná bojiště, tak i tenisové kurty slavného Grand Slamu, fotila celebrity apod. Markéta Maradová si její fotografování velice užívala, probíhalo u paní Hatašové v ateliéru,“ uvedla Lucie Křesťanová. Na otázku, zda neslyšící Markétě jako zkušenější kolegyně dávala cenné rady, odpověděla Lenka s úsměvem: „Markéta sice hůře slyší, ale o to lépe vidí, takže žádné moje vedení ani rady nepotřebovala.“

Organizace Tichý svět vydává originální kalendář již poosmé, letos ve variantě nástěnné i stolní. Kalendář podpořily známé osobnosti Jitka Obzinová, Lenka Hatašová, Eva Samková, Iveta Vítová, Lenka Zahradnická, Karel Voříšek, Kaira Hrachovcová, Miro Olšavský, Filip Tomsa, Pavel Noha, cyklista Michal Prokop a další. Jejich neslyšícími protějšky jsou osobnosti: mim Stanislav Kleisner, fotografka Daniela Hyklová, moderátorka zpravodajství ČT 2 Hana Wiesnerová, snowboardista Tomáš Pazdera, šéfredaktorka Tichých zpráv Marie Mašláňová, moderátorka a herečka Zlatuše Kurcová, atletka Tereza Wagnerová, cyklista Pavel Pastrnek, kameraman Kamil Panský, chemik Michal Jágr, Mister Deaf Bohuš Vlačucha aj.

Slavnostní křest proběhl 1. listopadu v restauraci Blázinec v Praze 5 za účasti osobností z kalendáře. Výtěžek z prodeje podpoří činnost Tichého světa, který poskytuje sociální služby pro neslyšící, mimo jiné např. Tichou linku, díky níž mohou neslyšící telefonovat.

Kalendář je možné si objednat na e-mailu: kalendar@tichysvet.cz

Foto: Tichý svět