V Kyselce jsou připravené další prohlídky po stopách Heinricha Mattoniho

Další z komentovaných prohlídek vedoucích po stopách Heinricha Mattoniho je připravená pro všechny zájemce již na tuto neděli (6.10). Návštěvníci se vydají nejprve do obnovovaného areálu někdejších lázní, známých díky světově proslulé minerálce, a poté do Mattoni Muzea. Prohlídka vede po místech, kam v minulosti mířili hosté z celé Evropy. Příchozí budou moci zjistit, jak pokračují záchranné práce, dozvědí se zajímavosti z historie a budou moci obdivovat nápaditost i fortel spojený se stáčením minerálky.Mattony procházka

Co zajímá návštěvníky nejvíce? „Na čem se aktuálně pracuje a co poté bude v jednotlivých budovách. Tak třeba z budovy bývalé restaurace by měla být opět restaurace. To ostatní si nechám až pro návštěvníky prohlídky,“ prozradil průvodce Josef Šorfa.

Za dobu trvání prohlídek je co dva měsíce vidět něco nového. Je to znát třeba na bloku domů podél Ohře, kde se nad věží vily Vilemína tyčí kupole, Jindřichův a Švýcarský dvůr jsou provizorně zastřešeny. Věž Mattoniho vily dostala nový krov, mohutná atika z Hořického pískovce u pavilonu Ottova pramene je vyčištěna a vypadá jak v době Zlatého věku lázní. Také vnitřky budov doznávají změn, ale ty jsou zatím návštěvníkům skryté.

Ten, kdo nestihne prohlídku tuto neděli, bude mít další příležitost ještě každou listopadovou neděli vždy od 11 hodin.  Pro jistotu by měli přijet zájemci v teplém oblečení a obutím do terénu.

„Prohlídku si nenechají ujít nejen lidi z blízkého okolí, ale přijíždějí například z Prahy, ale měli jsme tu i autobus seniorů z Plzně. Přijíždějí lidé z celé republiky, ale aby to neznělo vychloubačně, je to s nimi podobné jako za časů Heinricha Mattoniho. Dorazí na léčení do Karlových Varů, dozvědí se o Kyselce a jedou tam na výlet. Na rostoucí návštěvnosti je ale vidět, že hosty zaujal seriál Já, Mattoni. Někteří jsou někdy trochu překvapeni, že doopravdy bylo v Mattoniho životě leccos jinak, než vidí v televizi. Rozhodně to ale byl neuvěřitelně zajímavý fenomén, se kterým se stojí za to blíže seznámit při podzimním výletu,“ doplnil Josef Šorfa.

Sraz zájemců je u spodní části vodopádu vedle bývalé jídelny na dohled od sochy Mattoniho. Všichni návštěvníci mimořádných bezplatných prohlídek obnovovaného areálu získají bonus v podobě možnosti zakoupit si cenově výhodnější skupinovou vstupenku do Mattoni Muzea za 50 Kč bez rozdílu věku. A všichni se také mohou těšit na písničku o trpaslících z Kyselky.