V sobotu se konají volby do zastupitelstev i v některých obcích na Karlovarsku

Zítra se konají nové komunální volby. Volební místnosti budou otevřené od 7 do 22 hodin v obcích Čichalov na Karlovarsku, Bradáčov na Táborsku, Kroučová na Rakovnicku, Újezd u Plánice na Klatovsku, Hradce na Českobudějovicku, Josefov na Sokolovsku a také v městské části Praha-Nedvězí.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Pro nové volby do zastupitelstev šesti obcí a jedné městské části bylo zaregistrováno celkem 26 kandidátních listin. 12 z nich tvoří místní sdružení nezávislých kandidátů, v dalších 12 případech jde o kandidátní listiny samostatného nezávislého kandidáta a 2 listiny sestavily politické strany a hnutí. Ani v jedné z obcí se mimořádné volby dosud nekonaly.

O 39 mandátů v celkem 7 zastupitelstvech se uchází 108 platných kandidátů. Jejich průměrný věk je 45 let. „Kandiduje vysoký počet žen. Konkrétně 52, což je 48 % z celkového počtu kandidujících. Jsou ale i výjimky. V Praze-Nedvězí se o mandát uchází jen jedna žena,“ říká Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Pouze 4 kandidáti jsou členy některé z politických stran. Bez politické příslušnosti je zbývajících 104 kandidátů.

Ihned po uzavření volebních místností začnou okrskové volební komise sčítat hlasy. Poté předají zápisy na přebíracích místech Českému statistickému úřadu. Ten standardně zajistí nejen zpracování výsledků voleb, ale i zveřejnění průběžných a konečných výsledků. K dispozici budou na serveru www.volby.cz. Definitivní výsledky lze očekávat v neděli 6. listopadu nad ránem. Následující den předá ČSÚ výsledky a závěrečnou zprávu ke schválení Státní volební komisi.