Zastupitelé schválili finance pro Centrum denních služeb

Centrum denních služeb (Cedes) získalo od Mariánských Lázní mimořádný příspěvek ve výši 200 tisíc korun. Díky tomu může služba i nadále pomáhat seniorům a postiženým lidem ve městě.OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

O kritické situaci, ve které se centrum ocitlo, informovala radní a zastupitele ředitelka instituce Lenka Špačková. Centrum totiž doplatilo na systém síťování služeb, kvůli čemuž dostalo z Karlovarského kraje méně prostředků. Ačkoliv část chybějících financí dokázala ředitelka sehnat, centrum se i tak dostalo do svízelné situace. Dokonce hrozilo, že by se Cedes musel zavřít.

„Radní proto pro Centrum denních služeb schválili mimořádný příspěvek 50 tisíc korun a zastupitelé na svém posledním zasedání odhlasovali dalších 150 tisíc korun,“ popsal starosta města Petr Třešňák. Tato suma by měla pokrýt prostředky, které letos nedorazily z Karlovarského kraje. „Právě o částku 200 tisíc korun paní Špačková žádala,“ doplnil starosta s tím, že finance šly z balíčku peněz, které město dostává za pronájem ochranné známky. Zastupitelé navíc na podnět svého kolegy Radka Šnajdra slíbili, že každý z nich daruje ze svého Centru sociálních služeb tisícikorunu. Starosta Petr Třešňák se dokonce zavázal, že bude tuto částku posílat každý měsíc.

Centrum denních společnost zajišťuje a nabízí široký výčet sociálních služeb jako například denní stacionář, sociální poradenství a další služby. Ročně ho využije asi 250 klientů. Do denního stacionáře dochází pravidelně sedm klientů, další využívají odborné sociální poradenství nebo sociálně aktivizační služby pro zdravotně postižené a seniory.